Ministr Baxa: Ředitelce NPÚ na opravě budovy na Hanáckém náměstí velmi záleží

23.08.2022 5:29

Vedení města na radnici přijalo ministra kultury Martina Baxu. Tématem schůzky byla mimo jiné i rekonstrukce budovy v bývalých kasárnách na Hanáckém náměstí, která by měla být sídlem dvou pracovišť Národního památkového ústavu (NPÚ).

Ministr Baxa: Ředitelce NPÚ na opravě budovy na Hanáckém náměstí velmi záleží
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Ministr kultury Martin Baxa (ODS)

„Paní ředitelce (Naděždě) Goryczkové na opravě tohoto objektu a jeho využití pro potřeby NPÚ velmi záleží. Popovídáme si o tom,“ uvedl Baxa. 

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Podle starosty Jaroslava Němce by rekonstrukce někdejší armádní budovy byla pro Kroměříž velkým přínosem. „Mluví se o 70 zaměstnancích, kteří by zde pracovali. Díky nim by budova i její okolí zase ožilo,“ poznamenal Němec. Kromě něj ministra přivítaly i místostarostka Daniela Hebnarová a tajemnice městského úřadu Veronika Škrabalová.

Baxa při setkání ocenil bohatou hudební historii i současnost Kroměříže. Zaujaly ho i výtvarné skvosty, které jsou v Kroměříži k vidění v čele se slavným obrazem Tiziana na kroměřížském zámku. Vedení radnice ministra seznámilo i s fungováním úřadu, příjmy města, nebo i s částkou, kterou budou potřebovat městské organizace na doplacení nynějších vysokých cen energií.

Probírala se také problematika platů ve veřejné sféře. „Když jsem na radnici začínal, na volné pracovní místo jsme měli fronty zájemců. Dnes tomu tak již zdaleka není,“ uvedl Němec. Podle Škrabalové je důvodem fakt, že tabulka pro odměňování úředníků se léta nezměnila. „Mladému vysokoškolákovi tak město nabízí ani ne 22 tisíc korun. Nemůžeme se potom divit, že půjde jinam,“ dodal Němec. Na to, že se platy ve veřejné sféře rostou nerovnoměrně, upozornil i Baxa. „Například mnozí zaměstnanci v kultuře žehrají na učitelské platy,“ řekl ministr kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …