Ministr Baxa: Vláda navrhuje, aby byl do volby mediálních rad zapojen Senát

11.01.2023 10:39

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 11. ledna 2023 k zákonům o České televizi a Českém rozhlasu

Ministr Baxa: Vláda navrhuje, aby byl do volby mediálních rad zapojen Senát
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Ministr kultury Martin Baxa (ODS)

Dobré ráno, vážená paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové,

dovolte mi, abych uvedl druhé čtení návrhu novely zákona o České televizi, o Českém rozhlasu a také o změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Jedná se o návrh, který už byl nejenom podrobně představen, ale také řekl bych podroben velmi detailní diskusi v prvním čtení, který jednak naplňuje programové prohlášení vlády, jednak ale - a to chci zdůraznit - vedle tohoto rozměru má obecnou důležitou platnost, tedy posiluje odolnost veřejnoprávních médií v naší zemi, obsahuje změnu systému volby mediálních rad, kdy vláda navrhuje, aby byl do volby mediálních rad zapojen Senát a také to, aby došlo k ukončení možnosti odvolat mediální rady jako celek, tedy zrušení takzvané kolektivní odvolatelnosti.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Vedle těchto věcí obsahuje také několik technických záležitostí, ale to myslím, že určitě bude, nebo bylo už a bude předmětem další debaty na volebním výboru.

Já bych rád, kolegyně a kolegové, zmínil to, že řekněme od debaty v prvním čtení na plénu Poslanecké sněmovny, která byla, řekl bych, velice bohatá a pestrá a měla takový jakoby obecnější rámec, tak si velice cením už potom detailní odborné diskuse, která proběhla na volebním výboru. Bylo předloženo několik pozměňovacích návrhů. S několika moje ministerstvo vyslovilo už také souhlas. Chtěl bych avizovat, že vedle této takzvané malé novely už v současné době běží práce na takzvané velké novele mediálních zákonů, ve které chceme řešit hospodaření veřejnoprávních médií, otázku reakce na technologický pokrok a další záležitosti.

Takže jenom chci říci, že se problematice veřejnoprávních médií věnujeme detailně.

Pak také ještě musím uvést jednu technickou záležitost. Tak jak se vyvíjí v čase projednávání na půdě Poslanecké sněmovny, tak zastarala v návrhu uvedená účinnost, takže já v obecné a podrobné rozpravě potom předložím návrh na změnu účinnosti tohoto zákona.

Tolik tedy ode mne na úvod. Jsem samozřejmě připraven reagovat na všechny podněty, které se ve druhém čtení objeví.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…