Ministr Blažek: Energetická krize a současná atmosféra ve společnosti ohrožují vše

22.09.2022 14:33 | Tisková zpráva

Vláda schválila návrh premiéra, ministra spravedlnosti a dalších poslanců na vydání zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací (liniový zákon).

Ministr Blažek: Energetická krize a současná atmosféra ve společnosti ohrožují vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Schválení tohoto návrhu navazuje na jednání ministra spravedlnosti (ZDE) k návrhům řešení energetické krize. To na základě inciativy primátorky města Brna Markéty Vaňkové s vědomím premiéra Petra Fialy svolal začátkem září Pavel Blažek. „Energetická krize a současná atmosféra ve společnosti ohrožují vše. Vláda často slýchává, že některé věci nejdou. Já bych jako člen vlády rád řešení našel a panu premiérovi okamžitě předložím právní řešení," uvedl tehdy na jednání Pavel Blažek. Jedním z těchto právních řešení je právě poslanecký návrh tzv. liniového zákona.

Poslanecký návrh zákona sleduje dva základní cíle:

Doplnit stavby a zařízení rozvodných tepelných zařízení mezi vybrané stavby energetické infrastruktury

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Cílem této změny je naplnit rovnost důležitosti a významu jednotlivých energetických oblastí vymezených v energetickém zákoně, když by navrženou změnou mělo dojít k úplnému podřazení teplárenské infrastruktury pod působnost liniového zákona. Tato změna by měla dle předkladatelů přispět jednak ke snižování emisí skleníkových plynů, jednak ke snížení závislosti na zemním plynu a jeho dovozu z Ruské federace.

Doplnění stavby energetické infrastruktury „horkovod z elektrárny Dukovany do Brna“ mezi stavby, uvedené v příloze liniového zákona

Navrženým doplněním by stavba „horkovod z elektrárny Dukovany do Brna“ byla zařazena mezi stavby, u kterých je možné ve vyvlastňovacím řízení vydat tzv. mezitímní rozhodnutí, tedy rozhodnutí o tom, že jsou splněny podmínky pro vyvlastnění s výjimkou určení výše náhrady za vyvlastnění (proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat, soud musí o žalobě proti rozhodnutí rozhodnout do 60 dnů). Urychlením realizace dané stavby energetické infrastruktury by mělo dojít k urychlení dekarbonizace statutárního města Brna.

Výhodou tepla dodaného z Dukovan budou tedy nulové emise a zlepšení kvality ovzduší. Horkovod by podle primátorky města Brna Markéty Vaňkové měl být pilířem brněnského energetického mixu. Brněnské teplárny jsou totiž z 80 procent závislé na ruském plynu a Brno je tak největším spotřebitelem plynu v České republice. Proto se primátorka Markéta Vaňková již několik měsíců zabývá energetikou a situaci aktivně řeší. A proto také vznikla výše zmíněná pracovní skupina, kterou svolal ministr spravedlnosti Pavel Blažek a v níž zasedli energetici, ekonomové, právníci a zástupci podnikatelského sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…