Ministr Blažek: Ministerstvo spravedlnosti nabízí pomoc při vyřizování žádostí o odškodnění

23.12.2023 8:05 | Tisková zpráva

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám a pozůstalým obětí bezprecedentního útoku střelce v Praze dne 21. prosince 2023. „Jen velmi těžko v této situaci hledám slova, která by mohla zaznít. A vím, že žádná z nich nevyjádří to, co cítí rodiny a pozůstalí obětí a ti, co byli střelbou zraněni. Proto přijměte hlubokou soustrast,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ministr Blažek: Ministerstvo spravedlnosti nabízí pomoc při vyřizování žádostí o odškodnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Vláda uložila ministru spravedlnosti, aby poskytl maximální součinnost obětem střelce a pozůstalým po nich při vyřizování žádostí o odškodnění podle zákona o obětech trestných činů. Zde je tedy možné nalézt potřebné informace k vyřízení žádosti.

Zároveň Probační a mediační služba nabízí obětem tohoto hrůzného trestného činu pomoc, jak posttraumatickou, tak i asistenci při vyplnění žádosti, která se zasílá na Ministerstvo spravedlnosti. Zranění a pozůstalí se mohou obracet na pobočky Probační a mediační služby po celé České republice, kde jsou kolegové připraveni reagovat a pomoci s vyřízením žádosti o peněžitou pomoc.

Peněžitá pomoc obětem trestných činů

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Ministerstvo spravedlnosti v podobných případech, který se stal 21. prosince 2023, pomáhá obětem, zraněným a pozůstalým. Peněžitou pomoc je možné si představit jako zvláštní druh sociální dávky, kterou vyplácí stát. Nárok na peněžitou pomoc je zakotven v zákoně o obětech trestné činnosti. Žádosti se podávají na Ministerstvu spravedlnosti na odbor odškodňování. K podání žádosti je možné využít formulář, zveřejněný ZDE. Nárok na peněžitou pomoc ze strany státu mají jak pozůstalí po obětech trestného činu, tak ti, jimž byla trestným činem způsobena zdravotní újma.

Peněžitou pomoc je možné poskytnout až do výše 200 000 korun. Pozůstalým osobám se peněžitá pomoc poskytuje v paušální výši, dosahující 200 000 korun (respektive 175 000 korun u sourozenců zemřelého). O peněžitou pomoc je možné žádat do pěti let ode dne spáchání trestného činu.

V žádosti o peněžitou pomoc je třeba uvést údaje o osobě žadatele, vyjádřit vůli požádat o peněžitou pomoc, specifikovat, v jaké výši je o pomoc žádáno a označit poslední známé rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení, které se věci týká (jak spisovou značkou, tak označením orgánu, který je vydal). Pokud byla trestným činem způsobena škoda na zdraví, je třeba k žádosti přiložit lékařskou zprávu o této skutečnosti. Peněžitou pomoc lze pak očekávat v řádu několika dní od vydání rozhodnutí.

Žádosti se zasílají na odbor odškodňování.

  • e-mail: odsk@msp.justice.cz
  • adresa pro doručování: Vyšehradská 16 Praha 2 Nové město 120 00

Podrobné informace je možné nalézt ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…