Ministr Brabec: Evropská unie musí být odolnější vůči změně klimatu

13.06.2021 8:38

Ve čtvrtek 10. června 2021 proběhlo v Lucemburku zasedání Rady pro životní prostředí. Ministři zemí EU na něm jednali o nové unijní strategii pro adaptaci na změnu klimatu, nové legislativě k bateriím a odpadním bateriím a nedávno zveřejněném akčním plánu EU pro nulové znečištění. Česko na jednání zastupoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministr Brabec: Evropská unie musí být odolnější vůči změně klimatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Na úvod zasedání Rady pro životní prostředí ministři zemí EU přijali závěry ke strategii EU pro přizpůsobení se změně klimatu, kterou Evropská komise zveřejnila v únoru. Cílem strategie je urychlit adaptaci na změnu klimatu ve všech oblastech lidské činnosti, podpořit tvorbu adaptačních politik, zlepšit získávání dat a znalostí pro vyhodnocování potencionálních klimatických rizik a v neposlední řadě zintenzivnit mezinárodní aktivity a spolupráci se třetími zeměmi.

Česko přijetí závěrů podpořilo a zdůraznilo zásadní význam, který adaptaci na změnu klimatu přikládá. „Ministerstvo životního prostředí od roku 2014 podpořilo více než 17 tisíc projektů v hodnotě 13 miliard korun zaměřených na problematiku nedostatku vody, sucha a na prevenci povodní. Klíčovým cílem projektů je zvýšení zadržování vody v krajině. Dále jsme se soustředili na změnu legislativy, díky níž je ČR připravena přijímat naléhavá opatření v době kritického ohrožení suchem, lépe hospodařit s vodou a chránit půdu před erozí. Také jsme vytvořili, přijali a naplňujeme strategické plány napříč všemi sektory, díky nimž se ČR proměňuje před očima a adaptuje na změnu klimatu,“ uvedl ministr Richard Brabec.

Dalším bodem jednání byla politická diskuze k pokroku v projednávání návrhu nařízení o bateriích a odpadních bateriích. Diskuze se rozvinula kolem hlavních problematických bodů návrhu, jako jsou např. požadavky na baterie z lehkých dopravních prostředků, otázka rozšířené odpovědnosti výrobců či cíle pro sběr baterií. ČR poděkovala portugalskému předsednictví za výbornou práci na návrhu a zdůraznila, že je třeba zajistit dostatek času pro přizpůsobení se novým pravidlům. Mezi ta nejzásadnější patří požadavky na povinný recyklovaný obsah materiálů v bateriích, uhlíkovou stopu nebo např. požadavky na označování.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Ministři rovněž diskutovali o novém akčním plánu pro nulové znečištění v oblasti ovzduší, vody a půdy, který Evropská komise vydala v květnu. „Dokument Evropské komise dobře popisuje hlavní zdroje a faktory způsobující znečištění. V některých oblastech, jako je např. ochrana půdy, není příliš sdílný, pokud jde o plánovaná opatření. Nicméně o to více čekáme na strategii k půdě, kterou by měla Komise vydat na podzim,“ říká ministr Brabec. Česko zároveň kvitovalo, že se plán věnuje i otázkám přeshraničního a světelného znečištění. Na českou žádost byla na program jednání zařazena také diskuze o tzv. taxonomii – souboru kritérií pro udržitelné investice. Česko, které podpořilo dalších 6 zemí EU, upozornilo na potřebu řádně diskutovat vazbu na případnou veřejnou podporu investic z evropského rozpočtu. Toto využití taxonomie totiž nebylo projednáno s členskými státy. Výchozí pozice zemí EU při přechodu na nízkoemisní ekonomiku se přitom diametrálně liší.

Na okraj jednání Rady se uskutečnila schůzka ministra Brabce s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Hlavním tématem jednání byl připravovaný balík legislativních návrhů ke klimatu a energetice „Fit for 55“, který má Komise zveřejnit v červenci. Během zasedání Rady proběhlo i jednání ministrů životního prostředí budoucího předsednického tria – Francie, Česka a Švédska ohledně koordinace příprav společného programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice