Ministr Brabec: I když se situace díky dešťům krátkodobě zlepšila, vodě se budeme dál věnovat

23.07.2020 14:32

Tématem ministerské návštěvy bylo zásobování obyvatel Blanenska pitnou vodou.

Ministr Brabec: I když se situace díky dešťům krátkodobě zlepšila, vodě se budeme dál věnovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Richard Brabec

Projekt Pitná voda Jedovnicko a obecně zásobování obyvatel regionu vodou v době sucha. To byla hlavní témata návštěvy ministra životního prostředí Richarda Brabce na Blanensku. Setkal se s ním také blanenský místostarosta Ivo Polák.

Setkání se uskutečnilo v Jedovnicích. Ministr Brabec se zajímal o propojování vodovodních sítí, které řeší zásobování několika obcí na Blanensku. Mluvilo se i opatřeních do budoucna. Konkrétně o tom, jak může stát pomoci s problémy v zásobování obyvatel pitnou vodou, které způsobuje sucho.

„Situace se teď díky dešťům sice krátkodobě zlepšila, ale byli bychom bláhoví, kdybychom usnuli na vavřínech. Chci vás ujistit, že na ministerstvu životního prostředí se to nestane a vodě se budeme věnovat,“ prohlásil Richard Brabec.

Na klesající hladiny spodních vod a s tím spojenými problémy se zásobováním vodou reaguje i projekt Pitná voda Jedovnicko. Stavba za více než 200 milionů korun řeší propojení páteřního vodovodu Velké Opatovice-Boskovice-Blansko se soustavou vodovodů v okolí Jedovnic. Týká se ale také města Blanska.

„V Blansku tento projekt pomůže se zásobováním obyvatel pitnou vodou v místních částech Lažánky, kde se vybuduje nový vodojem, a také Klepačov. Vyřeší se problémy s poklesem tlaku ve vodovodní síti, které tam vlivem sucha bývají,“ vysvětlil blanenský místostarosta a předseda Svazku vodovodů a kanalizací města a obcí Ivo Polák.

Investorem stavby, kterou z 85 procent podpořil Státní fond životního prostředí, je Svazek vodovodů a kanalizací. Projekt zabezpečí kvalitní pitnou vodu také pro Jedovnice, Olomučany, Rudici, Ostrov u Macochy, Senetářov a také pro Lipovec, Holštejn, Kotvrdovice, Krasovou, Kulířov, Krásensko a Vilémovice.

„První etapa zahrnuje napojení na páteřní vodovod obcí v okolí Jedovnic, dále vybudování nové úpravny vody v Jedovnicích, opravu vodojemu v Rudici a stavbu nového vodojemu nad místní částí Lažánky,“ upřesnil Polák s tím, že stavba začala letos v března a potrvá do konce roku 2022.

Další informace o projektu Pitná voda Jedovnicko najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.