Ministr Brabec: Novela zákona o ochraně přírody výrazně zpřehlední legislativu všech našich národních parků

04.12.2016 19:30

Poslanci v pátek schválili novelu zákona o ochraně přírody a krajiny ústavní většinou, zákon míří do Senátu.

Ministr Brabec: Novela zákona o ochraně přírody výrazně zpřehlední legislativu všech našich národních parků
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Po více než roce projednávání v Poslanecké sněmovně došlo na hlasování o novele zákona o ochraně přírody a krajiny, která se zaměřuje výhradně na novelizaci částí zákona o národních parcích. Přestože se ještě v pátek ráno snažili opoziční poslanci z ODS obstruovat a oddálit tak hlasování o zákoně, novelu zákona se podařilo odhlasovat. Novela, která ruší plošné zákazy vstupu mimo vyznačené cesty v nejchráněnějších zónách parků a pro ochranu místní přírody zavádí tzv. klidová území, otevře národní parky šetrnému turismu, výrazně zjednoduší a zpřehlední legislativu všech našich národních parků a posílí roli obcí v rozhodovacím procesu, například o zonaci parků, o regulaci vstupu do nich či možnostech rozvoje a turismu na území parků.

„Novela zákona výrazně zpřehlední a zjednoduší legislativu všech našich národních parků. Navíc ruší plošné zákazy vstupu mimo vyznačené cesty v prvních zónách a pro ochranu přírody zavádí tzv. klidová území. Ta nebudou svým rozsahem větší než současné první zóny. Omezení budou mít jen po určitou část roku, v další části budou moci být zpřístupněná. Národní parky se tak více otevřou turistům. Novela také zavádí 15leté moratorium na změnu zonace v národních parcích, což zajistí parkům stabilitu, a to zejména Šumavě. Díky zákonnému moratoriu bude zamezeno změnám v managementu ochrany přírody národních parků s každým novým příchozím ministrem či ředitelem parku. Novela zároveň nijak nerozšiřuje ani nezmenšuje současná bezzásahová území v Národním parku Šumava. Jsem rád, že poslanci zároveň odmítli většinu pozměňovacích návrhů, které MŽP nepodpořilo, a zákon tak odchází do Senátu bez zásadnějších změn. Zároveň ale prošel i návrh na tzv. nezcizitelnost státních pozemků na celém území národních parků, který jsme nepodpořili, protože to považujeme za nadbytečné zpřísnění stávající legislativy,“ říká ministr Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…