Ministr Brabec: Použití částečně fluorovaných uhlovodíků je třeba regulovat

07.09.2017 15:38

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 9. 2017 k vládnímu návrhu, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Vídeňská úmluva na ochranu ozonové vrstvy, Montrealský protokol o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu a změna Montrealského protokolu.

Ministr Brabec: Použití částečně fluorovaných uhlovodíků je třeba regulovat
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ještě jednou děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Zase jenom ve stručnosti připomenu, že cílem změny Montrealského protokolu je omezení používání takzvaných částečně fluorovaných uhlovodíků, látek HCF, které jsou používané jako náhrady za látky poškozující ozonovou vrstvu. Tyto částečně fluorované uhlovodíky však působí také jako skleníkové plyny se silným účinkem, a proto se státy celého světa shodly na tom, že jejich použití je potřeba regulovat. Změna protokolu zavazuje nejenom rozvinuté státy, ale rozvojové země k dodržení harmonogramu omezování těchto látek při zohlednění různých podmínek skupin těchto zemí.

A zároveň si dovoluji předložit návrh na dodatečnou ratifikaci Vídeňské úmluvy na ochranu ozonové vrstvy a Montrealského protokolu, jež byly původně schválené jako smlouvy vládní. Důvodem tohoto kroku je pouze formálně právní sladění procesu sjednání této úmluvy a tohoto protokolu s platnými ustanoveními ústavy České republiky, která v současné době u takovýchto mezinárodních smluv vyžaduje souhlas Parlamentu České republiky a následnou ratifikaci prezidentem republiky.

Jenom připomenu a zdůrazním, že vzhledem k už existujícímu právnímu zajištění v rámci Evropské unie nevyžaduje přijetí změny protokolu v současnosti další změnu právní úpravy České republiky v uvedené oblasti a nebude mít tak žádný dopad na státní rozpočet, veřejnou správu ani podnikatelskou sféru. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).