Ministr Brabec: Přijetí změn příloh nebude mít vliv na ochranu ťuhýků

18.10.2018 20:20

Projev na 18. schůzi Senátu 18. října 2018 k návrhu k vyslovení souhlasu s ratifikací změny příloh o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů.

Ministr Brabec: Přijetí změn příloh nebude mít vliv na ochranu ťuhýků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Dobré odpoledne, vážené senátorky, vážení senátoři. Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já se pokusím získat vaši krátkou pozornost, slibuji, že opravdu budu stručný v tom úvodu, k problematice, která už tady byla zmíněna, tedy Úmluvě o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů.

Jenom řeknu, že 12. zasedání konference smluvních stran této úmluvy, která se také běžně nazývá Bonnská úmluva, které se uskutečnilo v říjnu loňského roku v Manile, přijalo změny přílohy I a II této úmluvy. Zasedání rozhodlo o zařazení 34 nových druhů do příloh I a II úmluvy, které obsahují seznamy druhů, na něž se tato úmluva vztahuje.

Jedná se konkrétně o 12 druhů savců, 16 druhů ptáků a 6 druhů ryb. To, co se nás týká v rámci ČR, tak to jsou pouze dva druhy. Jedná se o dva druhy ptáků, konkrétně ťuhýka šedého a ťuhýka menšího, jejichž ochrana je na národní úrovni pokryta stávajícím platným právním řádem ČR, nevyžaduje tedy přijetí nových, specifických ochranných opatření. Přijetí změn příloh rovněž nebude mít dopad na státní rozpočet, veřejnou správu ani podnikovou sféru.

K přistoupení k Bonnské úmluvě se ČR tak jako v případě jiných úmluv zavázala plnit závazky, které pro ni vyplývají. Zařazení nových druhů do těchto příloh je důležitým opatřením pro naplňování cíle úmluvy, který přispěje ke zvýšení ochrany předmětných druhů, proto je žádoucí, aby zařazení nových druhů do příloh I a II ČR podpořila, přistoupila k těmto změnám, já bych vás, vážené senátorky, vážení senátoři, rád požádal o podporu tohoto návrhu. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…