Ministr Chládek: Je třeba oživit české učňovské školství po vzoru Rakouska

20.03.2014 9:38

Ministr Marcel Chládek jednal s rakouskými odborníky o učnovském školství.

Ministr Chládek: Je třeba oživit české učňovské školství po vzoru Rakouska
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek se dnes v Senátu Parlamentu ČR setkal se zástupci jedné z největších vzdělávacích společností ve střední Evropě WIFI International. Hlavním tématem byla reforma českého učňovského školství, která je jednou z priorit nového ministra školství.

Reformou českého učňovského školství se ministr Marcel Chládek zabývá dlouhodobě. Se zástupci WIFI International se sešel již před rokem, tehdy jako předseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR, a podepsal s nimi memorandum o spolupráci při zavedení prvků tzv. duálního systému v České republice.

"Díky efektivně fungujícímu duálnímu systému patří Rakousko dlouhodobě mezi země s nejnižší nezaměstnaností absolventů odborných škol, tedy učňů. Mou ambicí je zavést prvky tohoto systému i v České republice a oživit tak české učňovské školství," říká ministr Marcel Chládek.

Duální systém, který v Rakousku dlouhodobě funguje, ve zkratce znamená, že odborný výcvik je v režii firem, které jej zajišťují i finančně.

"Problém dnešních studentů všeobecně je nedostatečná praxe, díky čemuž nemohou mladí lidé najít práci a tím se tak v České republice zvyšuje nezaměstnanost," říká ředitel WIFI Czech Republic Tomáš Zdechovský.

"V této spolupráci budeme nadále pokračovat, a to v rámci národního kulatého stolu, který na toto téma uspořádáme," řekl na závěr jednání ministr školství Marcel Chládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…