Ministr Chovanec: Česká pošta zůstane státním podnikem

18.11.2014 17:41

Toto rozhodnutí vlády, které prosadila ČSSD, znamená, že končí období nejasností, spekulací a obav, co vlastně s podnikem do budoucna bude.

Ministr Chovanec: Česká pošta zůstane státním podnikem
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Pro zaměstnance (Česká pošta jich má téměř 32 000 a je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi) to přináší především uklidnění. Díky odpovědnému přístupu státu nehrozí neřízené propouštění, naopak – rozhodnutí o zastavení transformace je platformou pro nové aktivity České pošty a uplatnění jejích zaměstnanců.

Pro starosty obcí, a především pro jejich obyvatele, je to pak signál, že pobočky, které jsou zejména ve venkovských oblastech mnohdy jediným vyslancem státu, mají šanci v této roli i zůstat, jelikož Ministerstvo vnitra ČR, jakožto zakladatel České pošty, velmi jednoznačně hájí právo všech občanů ČR na dostupnost služeb České pošty a státu.

Pro stabilizaci České pošty je ale nutné přijmout řadu změn, které jsou zaneseny ve schválené strategii České pošty. Tou nejvážnější v oblasti rozvoje poštovních služeb je pak kompenzace nákladů, které Česká pošta vynakládá na provozování universální služby, jejíž součástí je rovněž rozsáhlá sít poboček.

Schválenou strategii podporují zástupci zaměstnanců, odborná veřejnost i představitelé Svazu měst a obcí. Strategie v relevantních oblastech přímo navazuje na programové prohlášení Vlády ČR, a proto by měla mít i její plnou podporu. Vláda pak musí podniku vytvořit prostor pro další rozvoj. Především to pak znamená změnu poštovního zákona, která by měla kromě jiného přinést i peníze na udržení jednotlivých poboček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Chovanec

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…