Ministr Chovanec: Vyhrožování šibenicí nesmí být legální. Podám proto žalobu ke správnímu soudu

29.05.2016 12:59

Ve středu 25. června 2016 jsem dostal odpověď Magistrátu hlavního města Prahy na svůj podnět proti nečinnosti městské části Praha 1 ohledně nošení šibenic na demonstrace.

Ministr Chovanec: Vyhrožování šibenicí nesmí být legální. Podám proto žalobu ke správnímu soudu
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Magistrát mě informoval, že podnět neshledal důvodným a že rozhodnutí Prahy 1 o tom, že nosit šibenice na demonstrace a vyhrožovat jimi občanům tak, jako se to stalo v červenci loňského roku v Praze, je legální vyjádření svobody projevu, a není tedy trestné. 

S tímto argumentem se zejména v době, kdy se extremisté radikalizují a neštítí se používat násilí, nemohu ztotožnit. Na základě názoru a doporučení legislativních odborníků Ministerstva vnitra proto podám správní žalobu proti rozhodnutí orgánů hlavního města Prahy.

Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoliv občanovi této země, to dle mě i dle názoru odborníků Ministerstva vnitra dalece přesahuje meze svobody projevu. Šibenice do právního státu nepatří a jejich využívání k vyhrožování občanům by mělo být posuzováno minimálně jako přestupek.

S odůvodněním Magistrátu se podrobně seznamujeme, nemůžu nicméně přijmout, že Praha 1 při hodnocení události vycházela pouze z výpovědí podezřelé osoby. Správní orgány se podle mě nepokusily dostatečně zjistit skutečný skutkový stav a prokázat naplnění znaků skutkové podstaty některého z možných přestupků.

Milan Chovanec
ministr vnitra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Jakákoliv legitimní kritika bude zřejmě prohlášena za nežádoucí

4:32 Hašek (PRO): Jakákoliv legitimní kritika bude zřejmě prohlášena za nežádoucí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zrušeným protestům odborů a zemědělců.