Ministr Chvojka: Návrh zákona o změnách v antidiskriminačním zákoně

11.10.2017 18:30

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10. 2017 ke změnám v antidiskriminačním zákoně

Ministr Chvojka: Návrh zákona o změnách v antidiskriminačním zákoně
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pořadu Partie.

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, rád bych vám dnes představil návrh zákona, kterým se mění zákon č. 198/2009 Sb., o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a o změně některých zákonů (antidiskriminační zákon), ve znění pozdějších předpisů, a dalších souvisejících zákonů.

Cílem návrhu je implementovat směrnici Evropského parlamentu a Rady 2014/54/EU o opatřeních usnadňujících výkon práv udělených pracovníkům Evropské unie v souvislosti s jejich volným pohybem, která jim má zajistit rovný přístup k zaměstnání, k sociálním a daňovým výhodám, k bydlení a také rovný přístup jejich dětí ke vzdělání, stejně jako občanům České republiky. Stejně tak občané České republiky mají mít rovný přístup k těmto statkům, pokud pobývají v jiné členské zemi Evropské unie.

Do českého práva je uvedená směrnice transponována novelizacemi antidiskriminačního zákona, procesních předpisů a také zákona o veřejném ochránci práv. Podle antidiskriminačního zákona mají pracovníci Evropské unie a jejich rodinní příslušníci být v České republice i chráněni před diskriminací na základě státní příslušnosti, stejně jako jiné oběti diskriminace.

Změny v občanském soudním řádu a také v soudním řádu správním mají umožnit, aby specializované nevládní organizace mohly poskytnout pomoc pracovníkům Evropské unie v soudních řízeních. Veřejný ochránce práv bude orgánem na podporu volného pohybu pracovníků Evropské unie a bude sledovat, jak jsou zde jejich práva realizována, a dále bude doporučovat případné kroky ke zlepšení a poskytovat jim poradenství při životě v České republice.

Občané České republiky budou moci samozřejmě využít služeb stejných orgánů v dalších zemích Evropské unie.

Cílem návrhu je tedy zajistit všem občanům Evropské unie, včetně občanů České republiky, kvalitní možnost využít jejich svobody pohybu a pobytu v zemích Evropské unie bez překážek na úroveň ochrany ve všech zemích včetně České republiky, bude prospěšná všem občanům Evropské unie, tedy i našim občanům při práci a životě v zahraničí.

Děkuji vám za pozornost a prosím o schválení tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…