Ministr Chvojka: Posílili jsme práva našich občanů v Evropské unii

09.09.2017 13:59

Poslanecká sněmovna na návrh ministra Jana Chvojky schválila vládní návrh novely antidiskriminačního zákona. Novela výrazně přispěje k lepší ochraně českých občanů, kteří pracují v zemích Evropské unie, a poskytne větší ochranu lidem z EU, kteří pracují u nás.

Ministr Chvojka: Posílili jsme práva našich občanů v Evropské unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jan Chvojka na zasedání vlády

„Dosavadní praxe v Evropě bohužel ukazovala, že pracovníci z řad občanů jiných států EU a jejich rodinní příslušníci byli vystaveni rozdílnému zacházení a tyto překážky je odrazovaly od volného pohybu. Kladem přijaté novely je, že přináší rovný přístup k zaměstnání, k sociálním a daňovým výhodám, bydlení, či dětí ke vzdělání, a to jak jako občanům ČR, tak i dalším státům Unie. Stejně tak občané ČR mají mít rovný přístup k těmto statkům, pokud pobývají v jiné zemi EU,“ vyzdvihl ministr Jan Chvojka.

Implementovaná novela podle něho zaručí, že ať už občan EU pracuje v jakémkoliv jiném státě Unie, neměl by poznat rozdíl v přístupu k němu při zaměstnání, při souvisejících daňových a sociálních výhodách je například stejná zdravotní péče, při přístupu k bydlení či při přístupu jeho dětí ke vzdělání. Občanům Evropské unie budou uznány stejné nároky na sociální pomoc, uznána vyžadovaná kvalifikace z jiné země, neměli by být odmítnuti či odsunuti při nároku na sociální byt či být žádáni o úhradu při léčbě, při přijímání dětí do školky apod. Kvalitní jednotná úroveň ochrany ve všech zemích včetně ČR bude prospěšná všem občanům EU, tedy i našim občanům při práci a životě v zahraničí.

„Základním principem přijaté novely je reciprocita. My poskytneme pomoc a ochranu pracovníkům z jiných zemí u nás a čeští pracovníci naopak získají ochranu v cizích zemích. Jsme jedna z posledních zemí v Evropě, která tuto novelu přijala. Bylo by od nás výsostně nekolegiální, kdybychom využívali pro své lidi ochrany poskytované venku, ale sami jí nikomu neposkytovali. I proto jsem rád, že jsme dnes dokázali potřebnou úpravu přijmout,“ vyzdvihuje ministr Jan Chvojka.

K tomu, zda dochází k naplňování rovného zacházení, bude pověřen veřejný ochránce práv, který bude také poskytovat pracovníkům ze zemí Evropské unie poradenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.