Ministr Dienstbier: Dekáda romské inkluze 2005 - 2015 byla ojedinělou platformou

12.09.2015 19:30

Českou republiku na závěrečném zasedání mezinárodního řídícího výboru Dekády zastupoval ministr Jiří Dienstbier společně s Martinem Martínkem, vedoucím Oddělení kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a sekretariátu Rady vlády pro národnostní menšiny.

Ministr Dienstbier: Dekáda romské inkluze 2005 - 2015 byla ojedinělou platformou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Oba zástupci České republiky se během dvoudenního zasedání zúčastnili panelové diskuse, která zhodnotila pozitiva i nedostatky v průběhu desetiletého trvání této mezinárodní iniciativy. Z debaty vyplynulo, že Dekáda romské inkluze zahájila významné procesy v Evropě v oblasti romské integrace a zvýšila celkové povědomí o vyloučení Romů, přesto však nedokázala významně ovlivnit jejich začleňování v jednotlivých zemích a zabránit ještě větší segregaci.

Podle ministra Dienstbiera představovala Dekáda ojedinělou platformu, která shromažďovala odborníky jak z akademické, vládní, tak i neziskové sféry k řešení problémů týkajících se Romů. Zároveň ale ministr poukázal na to, že ambiciózní cíle iniciativy se ne vždy podařilo řádně naplnit. Také financování jednotlivých programů se ukázalo nedostatečné vzhledem k problematice, kterou chtěla Dekáda řešit.

Česká republika přistoupila k Dekádě dne 26. ledna 2005 usnesením vlády ČR. Mezinárodní iniciativu tvoří vedle ní Bulharsko, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Srbsko, Černá Hora, Albánie, Bosna a Hercegovina a Španělsko. Statut pozorovatele mají Moldavsko, Norsko, Slovinsko a USA.

Klíčovými partnery pro tuto mezinárodní iniciativu jsou vlády zúčastněných zemí, nevládní organizace (zejména pak Open Society Foundations), mezinárodní instituce a romská občanská společnost, která zastupuje cílovou skupinu Romů a prosazuje naplnění jejich potřeb.

Státy se zavázaly k naplňování Akčních plánů, které měly eliminovat sociálního vyloučení Romů. Vláda ČR si pro období 2005–2015 zvolila jako prioritní oblasti intervence vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví.

Ministr Dienstbier se závěrečného zasedání účastnil na pozvání vlády Bosny a Hercegoviny, která se stala poslední předsednickou zemí Dekády. V rámci své cesty se setkal s ministryní pro lidská práva a uprchlíky Bosny a Hercegoviny Semicou Borovac, se kterou hovořil o přístupu obou zemí k romské integraci a s tím souvisejících aktivitách v oblasti bydlení a vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.