Ministr Hamáček: My samozřejmě chceme více prostředků pro hasiče

30.10.2018 15:12

Více peněz pro hasiče: Ministr vnitra zahájil s pojišťovnami diskusi o změně financování Fondu zábrany škod.

Ministr Hamáček: My samozřejmě chceme více prostředků pro hasiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Zjednodušení a zpřesnění vyplácení úhrad za zásah hasičů při dopravní nehodě nebo změna financování Fondu zábrany škod, která by vedla ke zvýšení prostředků na techniku profesionálních i dobrovolných hasičů, o tom dnes, 29. října 2018, jednal ministr vnitra Jan Hamáček se zástupci České asociace pojišťoven a České kanceláře pojistitelů.

Změna financování Fondu zábrany škod, kam pojišťovny posílají ročně 3 % z povinného ručení mj. na novou silniční techniku, je jednou z priorit ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V minulém roce šlo cca o 400 mil. Kč, z čehož bylo 313 milionů určeno pro profesionální a zbytek pro dobrovolné hasiče. Hasiči využívají prostředky nejčastěji na nákup cisteren CAS. „Dobrá zpráva je, že si obě strany přejí jednat. My samozřejmě chceme více prostředků pro hasiče i zpřesnění, na co všechno lze prostředky využít. Zatím jsme se dohodli na tom, že pokud budou mít pojišťovny přebytek v Garančním fondu České kanceláře pojistitelů, půjdou tyto prostředky nově také do Fondu zábrany škod. To je dobrá zpráva,“ uvedl Jan Hamáček.

Další prioritou Ministerstva vnitra je zjednodušení vyplácení úhrad pojišťoven za zásah hasičů u dopravních nehod. Pojišťovny se s ministrem shodly na společném zájmu usnadnit Hasičskému záchrannému sboru čerpání těchto prostředků a na nalezení paušalizovaného modelu úhrady. V tomto smyslu již mezi Českou kanceláří pojistitelů a Hasičským záchranným sborem začala probíhat jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…