Ministr Hamáček: Překládám dvě varianty volebního zákona

09.03.2021 16:14

Projev na 90. schůzi Poslanecké sněmovny 9. března k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Ministr Hamáček: Překládám dvě varianty volebního zákona
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl vládní návrh zákona o volbách do Parlamentu České republiky. Asi nemá cenu sáhodlouze vysvětlovat, proč tady dnes s tímto návrhem stojím. Samozřejmě všichni respektujeme rozhodnutí Ústavního soudu a naším úkolem je tu situaci vyřešit. Rozumím tomu, že na řešení té situace se podílí celý Parlament České republiky, vedou se různá jednání a vedou se různé diskuze.

Nicméně vláda, dle mého názoru, má povinnost v této věci přiložit také ruku k dílu a výsledkem práce vlády je tedy návrh, který tady dnes předkládám nebo uvádím. Vzhledem k tomu, že vláda nezačíná na zelené louce, nebo ta diskuze nezačíná od začátku, a jak máme možnost i z jednání, která se vedou a vedla, zjistit, tak v principu jsou tady dva názory nebo dvě řešení, které byly akcentovány v politických diskuzích, a proto tedy vláda předložila tento materiál ve dvou variantách, který respektuje ta dvě možná řešení, a je samozřejmě na Poslanecké sněmovně, jak se k návrhu postaví a kterou variantu zvolí.

První varianta zachovává stávající systém (omylem byl vypnut mikrofon.) Zachovává (se smíchem) ten stávající systém založený na 14 volebních krajích, které odpovídají i samosprávným krajům, ale dochází ke změně v tom, že výsledky nebudou počítány na krajské úrovni, ale nejprve na celostátní, až ve druhé fázi budou mandáty přidělovány konkrétním kandidátům nekrajských kandidátních listin a dosavadní d´Hondtova metoda volebního dělitele je nahrazována takzvanou Hareovou kvótou.

Ta druhá varianta, to už je větší zásah do stávajícího nastavení. Počítá s tím, že by volebním obvodem byla celá Česká republika a mandáty by byly přidělovány na celostátní úrovni s využitím Hagenbach-Bischoffovy kvóty. Ta varianta je samozřejmě spojena s tím, že by byla jednotná kandidátní listina, hlasovací lístky pro celé území České republiky, a za každý subjekt by mohlo figurovat až 200 kandidátů.

Pokud se týká koalice, navrhujeme zvýšené uzavírací klauzule pro postup koalic do skrutinia, nicméně nižší, než byly v původní podobě zákona. Hranice je 7 pro dvoukoalice, 9 pro trojkoalice a 11 pro případy, kdy bude v koalici čtyři a více subjektů. Nabytí účinnosti zákona navrhujeme 1. července 2021 a vzhledem k nutnosti urychleného projednání změny si dovoluji navrhnout zkrácení lhůty k projednání ve výborech na 15 dnů. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…