Ministr Havlíček: Česká republika je mezi top 25 zeměmi podle Globálního inovačního indexu

03.09.2020 17:21

Česká republika (ČR) zaznamenala úspěch na poli inovací. V Globálním inovačním indexu (Global Innovation Index-GII) obsadila 24. místo ze 131 světových ekonomik.

Ministr Havlíček: Česká republika je mezi top 25 zeměmi podle Globálního inovačního indexu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Globální inovační index hodnotí světové ekonomiky podle inovačních schopností. Je postavený na sedmi pilířích, ve čtyřech z nich si ČR vede nadprůměrně i ve skupině 49 vysokopříjmových zemí. Jde o infrastrukturu, sofistikovanost obchodu, znalostní a technologické výstupy a tvůrčí výstupy.

„Opravdu mě těší výsledek, kterého naše země v žebříčku dosáhla. Před dvěma lety jsme ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace představili revoluční inovační strategii a přesvědčili vládu, že výzkum se stane základem nové hospodářské vize Česká republika: Země pro budoucnost. Vyplatilo se to a postupně se posouváme mezi inovační lídry,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Česká republika si podle GII letos umístila na 28. místě v inovačních vstupech, tedy výše než v loňském roce a výše než v roce 2018. Pokud jde o inovační výstupy, Česká republika zaujímá 17. místo, což je opět posun nahoru ve srovnání s předchozími dvěma lety.

„Nejlepších výsledků Česká republika dosahuje ve znalostních a technologických výstupech, tvůrčích výstupech, infrastruktuře a sofistikovanosti obchodu,“ říká koordinátor Inovační strategie ČR Robin Čumpelík a dodává: „Dosahujeme dílčích úspěchů, ale se současnými výsledky se nemůžeme smířit. Situace v souvislosti s bojem proti SARs-COV2 ukázala, že máme nové národní bohatství a tím je transfer technologií, vývojové týmy a celkově kreativní procesy, které v krátkém čase přináší úspěšná technologická řešení a nové produkty globálního významu. Vše je o tvořivosti, spolupráci od vize k její realizaci.“

Česká republika je silná ve znalostních a technologických výstupech, tvůrčích výstupech, infrastruktuře a v sofistikovanosti obchodu. Co se týče infrastruktury, velmi dobře si stojí s ekologickou udržitelností a environmentálními certifikáty a certifikáty kvality, zde patří mezi top 10. V oblasti inovačních vazeb je podle GII na 1. místě ve výzkumu a vývoji financovaném ze zahraničí. Česká republika nadále vyniká v oblastech, které souvisejí se zpracovatelským průmyslem. Patří mezi top 10 v dovozu vyspělých technologií, vývozu špičkových technologií a ve výrobě špičkových technologií.

Globální inovační index vydávají Cornell University, INSEAD a World Intellectual Property Organisation (WIPO), specializovaná agentura OSN. V roce 2020 GII představuje 13. edici věnovanou tématu: Kdo bude financovat inovace? V samostatné kapitole je příkladová studie financování vědy, výzkumu a inovací z České republiky, kterou zpracoval vicepremiér a ministr Karel Havlíček se svými spolupracovníky. V roce 2008 do této oblasti Česká republika investovala 1,2 % HDP, v roce 2018 to bylo už 1,9 % HDP, což samozřejmě ovlivnilo celkové výsledky GII.

GII bere inovace za klíčovou hybnou sílu hospodářského rozvoje, a proto si klade za cíl poskytovat hodnocení inovací a analýzu odkazující na přibližně 130 ekonomik. Index je hodnotícím žebříčkem inovačních schopností a výsledků světových ekonomik. Měří inovace na základě kritérií, která zahrnují instituce, lidský kapitál a výzkum, infrastrukturu, úvěr, investice, vazby, tvorbu, vstřebávání a šíření znalostí a kreativní výstupy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).