Ministr Havlíček: Česko zvítězilo v Evropské soutěži o blockchainový projekt

12.06.2020 10:45

Na sdíleném prvním místě v hlasování členských států Evropské unie (EU) se umístil český projekt na celoevropský decentralizovaný trh s dluhopisy pro malé a střední podniky.

Ministr Havlíček: Česko zvítězilo v Evropské soutěži o blockchainový projekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Výsledky zveřejnila Evropská komise (EK). Projekt má za cíl pomoci nejen přečkat následky nemoci Covid-19, ale především prostřednictvím investic udržet a obnovit jejich konkurenceschopnost. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nyní povede ve spolupráci s partnery a EK implementaci v celé EU.

Česká republika se řadí mezi nejvyspělejší země Evropy v jedné z nejmodernějších, takzvaných decentralizovaných technologií. Potvrzuje to i aktuální úspěch projektu, který zástupci ČR ve spolupráci se soukromými partnery a podporou zemí skupiny V4, které aktuálně předsedáme, prosadili v rámci European Blockchain Partnership.

„Je to výsledek dvouleté intenzivní práce a jsme velmi vděční za podporu všech členských zemí, především pak partnerů z V4, jde i o úspěch i našeho předsednictví této skupiny. Zároveň je to ukázka perfektní spolupráce veřejného a soukromého sektoru na Evropské úrovni,” říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Jedná se o další z úspěchů ČR v Evropských soutěžích, jako bylo například loňské získání superpočítačové kapacity EuroHPC v Ostravě. V oblasti decentralizovaných technologií je stěžejní iniciativa Blockchain Republic, která vznikla na základě memoranda uzavřeného mezi MPO, Úřadem vlády, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Českou Fintech asociací v listopadu 2018.

„Věříme, že tento projekt, který v současné krizi získal na potřebnosti, pomůže rozhýbat digitalizaci a inovace v malých a středních firmách v celé Evropě i v ČR. Jsme zvláště rádi, že se objevil i v nedávno vydané strategii Evropské komise zaměřené právě na tyto podniky,” uvádí náměstek ministra pro digitalizaci a inovace Petr Očko. O spolupráci na projektu již jednal jak s dalšími členskými státy, tak i generálními ředitelstvími Evropské komise CNECT, FISMA a GROW. Společně pak vytvoří pracovní skupinu, která bude řešit implementaci projektu i případné legislativní změny.

„Projekt decentralizovaného trhu pro malé a střední podniky je unikátní v Evropském i celosvětovém měřítku. Čeká nás ještě hodně práce na několika úrovních, ať už jde o regulaci, samotný design trhu pro 27 členských států, tak i technické řešení blockchainu. Pro tuto technologii se může jednat o absolutní průlom do oblasti tradiční ekonomiky,” vysvětluje expert MPO na nové technologie a zástupce ve skupině EBP Jan Klesla. Druhým zástupcem je Alex Ivančo z Ministerstva financí, které sdílí v této oblasti gesci, především v oblasti regulace a ochrany spotřebitele. Česko navíc tento půlrok EBP spolupředsedá se Švédskem a Itálií.

European Blockchain Services Infrastructure je iniciativou Evropské komise v partnerství s členskými státy na vytvoření technické infrastruktury pro celoevropské aplikace decentralizovaných technologií. A to na základě memoranda podepsaného 10. Dubna 2018 v Bruselu. V současnost se realizují tři pilotní projekty a český návrh bude součástí druhé vlny, společně s ním byly vybrány projekty podporované Německem a Itálií. Na národní úrovni pak jde o naplňování strategických vlastních dokumentů, především Inovační strategie ČR 2019 - 2030 a koncepce Digitální Česko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.