Ministr Havlíček: Dohoda CETA otevírá 35milionový trh pro český export

07.09.2017 16:11

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 9. 2017 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi Kanadou na jedné straně a Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé.

Ministr Havlíček: Dohoda CETA otevírá 35milionový trh pro český export
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Havlíček

Děkuji. Vážený pane předsedající, já se velmi omlouvám, ale ještě možná pár slov k předchozímu bodu. Já už jsem nechtěl tu debatu protahovat. Nicméně pro pana poslance Gabala, vašim prostřednictvím, pane předsedající. Členy Mezinárodního vědeckého fóra jsme byli od roku 2011. A pokud jde o to penzum informací, které jsme dostali, tak nebylo pro nás jako pro ministerstvo využitelné.

Já vám teď nejsem schopen zde namístě říct přesný seznam dokumentů, které jsme v této organizaci získali. Ale mohu vás ujistit, že vám tyto informace můžeme poskytnout dodatečně písemně, pokud s tím budete souhlasit. Pokud jde o tento bod aktuálně projednávaný bod, kterým je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi Kanadou na jedné straně a EU a jejími členskými státy na straně druhé. Tato dohoda byla během prvního čtení i při projednávání ve výborech Poslanecké sněmovny popsána poměrně zevrubně a diskuse byly často velmi bouřlivé. Proto jen krátce připomenu základní fakta.

Dohoda, která je jinak známa pod zkratkou CETA otevírá 35 milionový trh pro český export a prohlubuje hospodářskou spolupráci s jedním z našich nejdůležitějších mimoevropských spojenců. Už nyní víme o mnoha společnostech, které budou chtít nové dohody využít. Firmy mají velký zájem o informace a konzultace a čekají na letošní den 21. září, kdy v režimu prozatímního provádění začne platit většina částí této dohody.

Plný text vstoupí v platnost až po ratifikaci v Národních parlamentech. Konkrétní příklady, jak CETA může českým firmám pomoci popisuje veřejně přístupná dopadová studie, kterou si nechalo Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovat. Tam mimo jiné dokládá, že ekonomický dopad v řádech desítek milionů korun bude viditelný okamžitě v důsledku odstranění cel a ještě citelněji se projeví v dlouhodobém horizontu díky snižování dalších obchodních překážek.

Důležité je pro firmy také zpřístupnění zakázek, veřejných zakázek v Kanadě na federální úrovni i v jednotlivých provinciích. Je důležité zopakovat, že Česká republika potřebuje uzavírat obchodní dohody. Pro zemi, jako je Česká republika s menším vlastním trhem a silnou průmyslovou tradicí je zásadní, abychom měli otevřené i další trhy, kam můžeme prodávat naše výrobky. Obchodní dohody včetně CETA zlepšují podmínky pro export, zjednodušují byrokracii a zamezují diskriminaci českých firem v zahraničí.

Nově vznikající příležitosti pomáhají diverzifikovat náš export i mimo EU, což je jedním z našich dlouhodobých cílů v oblasti exportní politiku. Na kritiku, která zaznívala při projednávání ve Sněmovně jsme reagovali už mnohokrát. Nedávno jsme také členům, jak hospodářského, tak zahraničního výboru zaslali podrobný dopis, v němž byly námitky, které zazněly velmi důkladně, popsány a vysvětleny. Nyní ve stručnosti zopakuji, že CETA nijak nezasahuje do regulatorních pravomocí EU a členských států. Na evropský trh smějí být i nadále dováženy pouze ty výrobky, které splňují naše standardy a naše normy.

Zachováno je také právo regulovat ve veřejném zájmu a ochrana veřejných služeb. Dohoda také výrazně zlepšuje systém investiční ochrany oproti dosavadnímu systému arbitráží. Ve vyjednáváních se nám podařilo dosáhnout velmi dobrého výsledku a české firmy budou mít mnohem snazší cestu uspět na kanadském trhu. Právě proto bychom měli ratifikaci této dohody podpořit. Děkuji vám za pozornost.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…