Ministr Havlíček: Může hrozit potenciální atak ve smyslu kapitálového vstupu

13.11.2020 10:57

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny 13. listopadu 2020 k zákonu o prověřování zahraničních investic

Ministr Havlíček: Může hrozit potenciální atak ve smyslu kapitálového vstupu
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

rád bych do třetího čtení předložil tento vládní návrh zákona o prověřování přímých zahraničních investic, který - a to je důležité zdůraznit - České republice poskytne potřebný nástroj k obraně před rizikovými investory ze třetích zemí, kteří by mohli ohrozit bezpečnost, veřejný či vnitřní pořádek naší země. Naším cílem je, aby Česká republika zůstala vůči zahraničním investorům velice otevřená. Zákon je proto navržen tak, aby investice, které žádné bezpečnostní riziko nepředstavují, nebyly zdržovány zbytečnou administrativní zátěží a aby celý mechanismus byl předvídatelný, transparentní. Rád bych rovněž podotkl, že podobné systémy zavádí stále více států, zahraniční investoři, kteří mají zájem investovat do strategických firem a uvědomují si nutnost tohoto mechanismu. Je to v souladu s chováním nejvyspělejších zemí v Evropě a ve světě. Ministerstvo průmyslu a obchodu bude zajišťovat, že prostřednictvím zahraničních investic nedojde k ohrožení naší bezpečnosti. Zároveň že Česká republika dále posílí své otevřené investiční prostředí.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Byla zde předložena celá řada pozměňovacích návrhů. Já je nebudu teď všechny číst, ani je nebudu komentovat v tuto chvíli, jsem připraven nicméně pochopitelně potom v rámci diskuse se k nim průběžně vyjádřit. Současně bych chtěl jenom ještě uzavřít svoji úvodní řeč tím, že návrh zákona bere odpovědně v potaz zájmy zahraničních investorů i českých firem, do kterých chce zahraniční investor vstoupit.

Abychom to ovšem zvládli, musíme mít co možná nejširší škálu nástrojů, které by mohl případný rizikový aktér využít k narušení bezpečnostního vnitřního pořádku naší země a tak dále, což je zejména v době, kdy některé firmy oslabují v rámci covidu, nesmírně důležité. Může hrozit potenciální atak těchto firem ve smyslu akvizic, ve smyslu kapitálového vstupu. A je dobré na to být připraven právě v této době.

Proto děkuji za to, že jsme tento zákon dokázali v relativně rychlém režimu v těch posledních týdnech dostat až do tohoto třetího čtení. A dovolím si vás požádat o podporu v souladu s naším stanoviskem.

Děkuji vám mockrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie