Ministr Havlíček: Velkoobchodní cenové stropy pro hlasové, SMS či datové služby mají být sníženy

09.06.2021 19:33

Projev na 12. schůzi Senátu dne 9. 6. 2021 k návrhu nařízení EP a Rady o roamingu ve veřejných mobilních komunikačních sítích v Unii (přepracované znění)

Ministr Havlíček: Velkoobchodní cenové stropy pro hlasové, SMS či datové služby mají být sníženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, návrh představila Evropská komise na konci února a jde o návrh na úpravu a prodloužení účinnosti nařízení o roamingu ve veřejných mobilních komunikačních sítích v EU, jejíž platnost vyprší na konci června 2022. Cílem této změny je kromě odstranění již zastaralých opatření především platnost nařízení o roamingu, má být prodloužena o dalších 10 let, čili až do června 2032. Maximální velkoobchodní cenové stropy pro hlasové, SMS či datové služby mají být sníženy. Případnou další úpravu v závislosti na vývoji trhu by mohla provést Evropská komise skrze delegované akty a jsou doplněna některá nová opatření, která mají zajistit větší transparentnost, kvalitu služeb a tak dále.

Rámcová pozice k návrhu byla vypracována ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem, schválena vládním výborem pro EU, a to 7. dubna 2021. ČR může souhlasit s navrženou variantou řešení, nicméně s několika připomínkami. U navržených cenových stropů se přikláníme spíše k citlivému přístupu k této otázce, navrhované ceny by měly být především dostatečně konzultovány s členskými státy, jejich odborníky. Dalším, trochu nejasným prvkem je využití starších údajů pro kalkulaci. Proto neodrážejí podle nás zcela aktuální situaci na roamingových trzích, která je mj. zasažena pandemií.

ČR dále preferuje nerozšiřovat nařízení o povinnost související s kvalitou služeb, Evropská komise podle nás neposkytla žádný důkaz o manipulaci s nastavením kvality služeb hostujících sítí, které by mohly být případně důvodem pro takové rozšíření regulace.

S ustanovením zakazujícím poplatky za tísňová volání ČR souhlasí. Poskytování informací o službách s přidanou hodnotou je podle našeho názoru rovněž vhodné. Návrh nařízení je projednáván, to je závěr, v rámci pracovní skupiny pro telekomunikace a informační společnost Rady EU.

Návrh projednal senátní výbor pro evropské záležitosti, a to 27. dubna tohoto roku. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…