Ministr Herman: Doplatili jsme na to, že jsme kladli malý důraz na morálku a právo

20.11.2014 14:55

Ministr Herman promluvil v knihovně amerického Kongresu o odkazu Václava Havla

Ministr Herman: Doplatili jsme na to, že jsme kladli malý důraz na morálku a právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V rámci oficiální návštěvy Spojených států u příležitosti 25.výročí Sametové revoluce a odhalení busty Václava Havla v budově Kongresu ve Washingtonu, D.C., přednesl ve středu 19.11.2014 ministr kultury Daniel Herman úvodní přednášku na konferenci „Václav Havel’s Legacy Today” (Odkaz Václava Havla).

Konference se konala v knihovně Kongresu za přítomnosti význačných osobností českého a amerického politického života. Jako panelisté vystoupili, kromě jiných, Michael Žantovský a Martin Palouš, bývalí čeští velvyslanci v USA, Madeleine Albright, bývalá americká ministryně zahraničí, republikánský senátor John McCain, nebo Jacques Rupnick, profesor na College of Europe, a Jan Švejnar, profesor na Columbia University.

Ve svém úvodním projevu ministr Herman přirovnal ukončení komunistické totality k exodu izraelského národa z Egypta a Václava Havla k Mojžíšovi, který vedl národ k novým počátkům.

“Po jistou dobu, kdy naše země procházela politickými a ekonomickými reformami, se mnoha lidem skutečně zdálo, že Havlův přístup je nepraktický a vlastně může být na překážku žádoucím změnám. Dnes vidíme, jak naše společnost a stát doplatily na to, že jsme kladli malý důraz na morálku a právo. Poznáváme, že čtvrt století potom, co se zhroutil totalitní režim, zanechal stále hluboké stopy v myslích lidí. Totalitní režim je jako nemoc, která je zdánlivě uzdravena, ale může znovu vypuknout, když pro ni nastane vhodná příležitost,” uvedl ministr Herman ve svém úvodním projevu.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…