Ministr Herman: Národní galerie v Praze má nového generálního ředitele

01.07.2014 17:22

Ministr kultury Daniel Herman uvedl dnes Jiřího Fajta do funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze.

Ministr Herman: Národní galerie v Praze má nového generálního ředitele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Po více než roce, kdy byl dočasně pověřen jejím vedením Vít Vlnas nastupuje na pozici generálního ředitele Národní galerie Jiří Fajt. Jiří Fajt přichází z Německa, kde naposledy vedl vědecko-výzkumné projekty v oblasti, které byly financované ministerstvem školství a výzkumu.

Nový generální ředitel Jiří Fajt ke svému jmenování dodává: „S panem ministrem jsme vedli před mým nástupem dlouhé diskuse nad smyslem Národní galerie, její koncepcí i fungováním. Bez jeho zřetelné podpory a vzájemné shody v takto zásadních bodech bych nikdy nechtěl a ani nemohl vstoupit na půdu NG,“ a doplňuje: “Proto pevně věřím, že dokáži ve spolupráci s ministerstvem přeměnit Národní galerii na renomovanou muzejní instituci s mezinárodním programem, který bude představovat to nejlepší z českého a světového umění.“

Daniel Herman ke jmenování nového ředitele dodává: „Uvedením pana docenta Fajta do funkce generálního ředitele Národní galerie končí jakési provizorium, ve kterém se Národní galerie nacházela od dubna loňského roku, a naplňujeme rozhodnutí paní ministryně Hanákové, která pana docenta tenkrát jmenovala… V tuto chvíli se tedy obracíme do budoucnosti a já bych si velmi přál, aby především zahraniční zkušenosti pana docenta Fajta byly zhodnoceny i v rámci Národní galerie. Očekávám do budoucna komunikativní otevřenou instituci, kterou NG jistě je, ale do budoucna bude zintenzivňovat tento rozměr.“

Profesní životopis

DOC., PD Dr., DIPL.-ING. JIŘÍ FAJT, PHD., narozen 11. Května 1960 - historik umění, bývalý ředitel Starých sbírek Národní galerie. Přednáší na univerzitě v Praze a v Berlíně. Autor řady expozic a výstav, např. Magister Theodoricus, dvorní malíř císaře Karla IV. (Praha, Anežský klášter 1997-1998) či Karel IV., císař z Boží milosti (New York – Praha, Pražský hrad 2005-2006).
(1983) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze; (1985-1988) pracoval jako myč oken v podniku Úklid; (1994) vystudoval dějiny umění na Karlově univerzitě v Praze; (1988-1993) pracoval v Lapidáriu Národního muzea v Praze; (1994) přešel do Národní galerie v Praze; (1995) vyhrál konkurz na ředitele Sbírky starého umění; (2000) opustil Národní galerii v Praze – aby se nemusel přetahovat s autoritářským generálním ředitelem; (2000) odešel do Německa; v současnosti přednáší na univerzitě v Berlíně a Praze. Věnuje se středověkému a novověkému výtvarnému umění ve střední a středovýchodní Evropě, rád lyžuje, hraje basketbal, chytá ryby a při sklence Žernoseckého ryzlinku komentuje dění v kultuře a politice.

Autor výstavních expozic: Sbírka českého kamenosochařství 11. až 19. století v Lapidáriu Národního muzea v Praze (otevřeno 1994), Středověké umění v Čechách a střední Evropa (1200-1550), dlouhodobá expozice středověkého umění v klášteře sv. Anežky České (otevřeno 2000). Autor řady výstavních projektů, mezi jinými Gotika v západních Čechách 1230-1530 (Plzeň – Praha 1995-1996), Magister Theodoricus, dvorní malíř císaře Karla IV. (Praha 1997-1998), Karel IV., císař z Boží milosti (New York – Praha 2005-2006). Autor dlouhé řady publikací a článků v domácích a zahraničních časopisech, editor početných sborníků a výstavních katalogů, kromě jiného ediční řady Studia Jagellonica Lipsiensia (Thorbecke Verlag Stuttgart), autor koncepce a hlavní editor osmisvazkového Handbuch für die Geschichte der bildenden Kunst und Architektur in Ostmitteleuropa. V současnosti připravuje knihu o Norimberku ve 14.století, mezinárodní výstavní projekt Europa Jagellonica o kultuře a umění ve střední Evropě kolem 1500 (Lipsko – Praha – Vilnius – Varšava 2010-2011) a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.