Ministr Herman: Ukažme, že máme ambice vytvořit zajímavou budoucnost

03.06.2017 15:40

Daniel Herman se v Gdyni setkal s ministry kultury Polska, Maďarska a Slovenska.

Ministr Herman: Ukažme, že máme ambice vytvořit zajímavou budoucnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Hlavním tématem společné diskuze 27. zasedání ministrů kultury Visegrádské skupiny bylo téma  identity a vytváření společného obrazu zemí V4.

Společné setkání zahájili ministři slavnostním předáním Mezinárodní visegrádské ceny za rok 2015, kterou již v loňském roce získalo Muzeum umění Olomouc. Cenu za mimořádný přínos v kulturní spolupráci ve visegradském regionu převzal na slavnostním setkání v polské Gdyni ředitel  MUO Michal Soukup.

Během dvoudenního zasedání se ministři kultury mimo jiné informovali  o pokračování probíhajících společných projektů, například vzájemné spolupráci v oblasti památkové péče, živého umění, audiovize a digitalizace filmového dědictví.

Současně proběhla také některá bilaterální jednání. Ministři kultury ČR a Polska Daniel Herman a Piort Gliński podepsali nový polsko-český program kulturní spolupráce na léta 2017-2021. Program podporuje výměnu ve všech oblastech  kulturní spolupráce: výměna odborníků, informací, spolupráce v oblasti literatury, muzejnictví, hudby, výstavní projekty apod.

Následující zasedání ministrů odpovědných za kulturu zemí V4 se bude konat v Maďarsku v roce 2018.

„Téma identity a společného dialogu je mi osobně velmi blízké, velmi úzce souvisí s našimi kořeny, naší historií. Během mého působení ve funkci ministra kultury jsem učinil kulturu připomínání jednou ze svých priorit především proto, že považuji znalost historie každého národa za pevnou součást jeho kultivace a utváření vlastní identity. Naše středoevropská identita je ale také nadčasová a jako taková  nemůže být založena jen na minulosti. Vychází z naší touhy měnit přítomnost nebo z naší představy o budoucnosti. Naše země dostaly s příchodem svobody novou šanci. Chopme se jí proto s kreativitou a ukažme, že máme ambice vytvořit zajímavou budoucnost.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…