Ministr Herman: Zástupci obcí jsou zdravý a užitečný korektor, který mi pomáhá cizelovat postoje profesní, osobní, politické

06.12.2015 17:49

V Brně ministr zahájil výstavu Biblí, v obcích Sivice, Pozořice a Šlapanice hovořil se zástupci mikroregionů i občany a prohlédl si pokračující rekonstrukci pozořického kostela. Ve Slavkově se pak zúčastnil připomenutí Bitvy u Slavkova; cestu zakončil v bučovickém zámku.

Ministr Herman: Zástupci obcí jsou zdravý a užitečný korektor, který mi pomáhá cizelovat postoje profesní, osobní, politické
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ve čtvrtek 3. 12. 2015, zahájil ministr kultury výstavu „Bible česká ve fondu Moravské zemské knihovny v Brně“, kde se nyní prezentuje 12 nejvýznamnějších českých biblí; všechna vydání z období let 1488-1795 (celkově 25 vydání) jsou zastoupena reprodukcemi. Speciální fond sbírek Moravské zemské knihovny v Brně byl na začátku roku obohacen o Bibli kutnohorskou, druhou česky tištěnou Bibli z roku 1489, kterou knihovně předal ministr kultury Daniel Herman. Tehdy se také zrodila myšlenka na výstavu, která je dnes již otevřena veřejnosti. Expozice ilustruje význam a funkci knižního zpracování biblického textu v období 15. až 18. století.

V evropské historii je Bible nejenom obsahovým základem společnosti, zdrojem jejího hodnotového ukotvení a trvalou inspirací v dějinách myšlení i umění, ale současně je i materiálním artefaktem. Bible vycházela v českém jazyce od 15. století. Nejprve byl v Plzni v 70. – 80. letech 15. století vydán Nový zákon, v roce 1487 jej následovalo vydání Žaltáře. O rok později byl vytištěn celý biblický text v tzv. Bibli Pražské. V roce 1489 byla Bible s množstvím ilustrací vydána v Kutné Hoře. V průběhu 16. století se české Bible tiskly převážně v Praze v tiskárně Severýnské nebo u Melantricha, v roce 1579 začala vycházet šestidílná Bible v tiskárně Jednoty bratrské v Kralicích. Roku 1613 vydal Bibli Veleslavín a 18. století bylo pak zejména ve znamení redakcí kralického překladu, vydávaného v německém Halle a v Bratislavě.

Ministr kultury se dále na své dvoudenní pracovní cestě po Jižní Moravě setkal se zástupci mikroregionů v Sivicích, kde s nimi diskutoval o dotačních a dalších programech resortu kultury ve vztahu k obcím; byla zde probírána též aktuální témata (projednávání státního rozpočtu ve sněmovně, bezpečnost státu, uprchlická krize a další). V Pozořicích se Daniel Herman přesvědčil, jak pokračuje rekonstrukce kulturní památky, kostela Nanebevzetí Panny Marie, který je opravován také díky dotaci MK ČR ve výši 1.800.000 Kč. Na besedě s občany ve Šlapanicích ministr představil roli ministerstva kultury v programech na pomoc měst a obcí; diskuse probíhala také o aktuální politické situaci v Evropě i ve světě.

Po ekumenické bohoslužbě za oběti bitvy v kapli zámku Slavkov, kterou sloužili duchovní tří církví – katolické, evangelické a pravoslavné, se Daniel Herman zúčastnil koncertu k 210. výročí bitvy u Slavkova v Historickém sálu zámku.

V pátek 4. prosince 2015 se ministr kultury setkal s představiteli města Bučovic; s ředitelem územní památkové správy i paní kastelánkou si prohlédl nejzajímavější prostory bučovického zámku.

Daniel Herman zhodnotil význam výjezdů do krajů, měst a obcí slovy: „Je pro mne nesmírně důležité hovořit s občany i zástupci měst i obcí a slyšet jejich názory na současnou vládní politiku, protože to je velmi zdravý a užitečný korektor, který mi coby představiteli koaliční vlády pomáhá cizelovat postoje profesní, osobní, politické i programové. Je důležité se moci osobně přesvědčit o realizaci finančních dotací resortu kultury, poznat kulturní život toho kterého regionu, seznámit se s těmi, díky kterým region žije. V neposlední řade je to pro mne i šance zjistit přímo na místě, co koho v daném kraji a obci trápí, a vymyslet, jak pomoci. V tom vidím smysl své práce, a to jak na poli vedení resortu kultury, tak i ve výkonu poslanecké funkce.“

Ministr kultury Daniel Herman ukončil dvoudenní návštěvu Jižní Moravy
Prohlídka výstavy Biblí.

Ministr kultury Daniel Herman ukončil dvoudenní návštěvu Jižní Moravy
V Pozřicích se Daniel Herman přesvědčil, jak pokračuje rekonstrukce kostela Nanebevzetí Panny Marie.


Beseda s občany ve Šlapanicích.

Ministr kultury Daniel Herman ukončil dvoudenní návštěvu Jižní Moravy
S farníky v Bučovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…