„Od ledna letošního roku má Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejný rozsah kompetencí jako krajské hygienické stanice. Může kontrolovat ve zhruba 73 000 subjektech společného stravování. Zaměření a výsledky kontrol našich inspektorů potvrzují, že zájmy spotřebitelů hájí velmi dobře. A právě zvýšení ochrany spotřebitele s ohledem na bezpečnost, kvalitu a původ potravin je cílem novely zákona o potravinách. Cílem není změna ani odebrání státního zdravotního dozoru, včetně kontroly zdravotního stavu pracovníků. Tato kompetence plně spadá do působnosti orgánů ochrany veřejného zdraví a není ani nemůže být předmětem výše uvedené novely zákona o potravinách,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Podle návrhu má kontrola potravin jako celek, kromě stanovených konkrétních výjimek, spadat do kompetencí MZe, tedy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). Kromě zvýšení ochrany spotřebitele významně klesne zátěž velké části maloobchodníků včetně zařízení společného stravování. Většina, zhruba 99 000 provozoven maloobchodu, totiž bude pod dohledem jediného dozorového orgánu ve vztahu k potravinám.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV