Ministr Jurečka: Jak je to s důchody účastníků třetího odboje?

23.11.2023 17:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k diskuzi o důchodech disidentů

Ministr Jurečka: Jak je to s důchody účastníků třetího odboje?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Možná jste i vy v posledních dnech četli o příběhu disidenta Karla Soukupa a jeho důchodu. Chtěl bych k tomu napsat pár věcí, které jsou pro tento příběh dost zásadní. Vezmu to úplně od začátku.

V tomto případu je důležité vědět, jak je možné žádat o důchod, pokud jste část svého života pracovali v zahraničí. Musíte splnit dvě podmínky – dosáhnout důchodového věku a získat potřebnou dobu důchodového pojištění. Státy, kde jste pracovali, by pak ideálně měly mít uzavřenu smlouvu.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

Podle těchto smluv každý stát vyplácí poměrnou část důchodu v závislosti na tom, kolik v něm daný člověk odpracoval, a tedy odvedl na pojištění. Vše platí přímo danému důchodci na účet. Naopak jeho povinnost je každý rok odeslat do zahraničí jeden tiskopis (říká se mu Potvrzení o žití) s vlastnoručním a úředně ověřeným podpisem. Jinak důchod z ciziny chodit přestane. Tento princip platí pro všechny státy i občany bez výjimky.

Není možné žádat o celý důchod pouze v jednom ze států, kde žadatel v minulosti pracoval. Státy si platby nijak nepřevádí, nedoplácí apod. Vždy platí poměrnou část důchodu daného člověka. Vzhledem k tomu, že pan Soukup žil většinu svého pracovního života v Austrálii, tak mu od ní náleží i většina jeho důchodu. My dohodu plníme.

ČR pravidelně vyplácí poměrnou část důchodu, jak má. V případě pana Soukupa je výrazně nižší, protože zde odpracoval mnohem méně let. Problém je, že důchod ze zahraničí panu Soukupovi nechodí. Nevím přesně proč a pokouším se to zjistit. Stejné principy, jako v jeho případě, ale fungují pro desetitisíce lidí u nás či pro ty, kteří jsou v zahraničí a dostávají důchod od ČR.

Jak je to s důchody účastníků třetího odboje?

Pokud nemají odpracované potřebné roky, mají nízký důchod, nepracovali v zahraničí atd., tak jim přiznáváme průměrný důchod, nebo jim jejich nízký důchod dorovnáváme do výše průměrného důchodu. Zohledňujeme tak jejich situaci, která nastala kvůli historickým křivdám.

Chápu, že ne všechny byly i za 34 let po revoluci napraveny a mrzí mě to. Proto jsem za pomoci Ústav pro studium totalitních režimů přišel s návrhem zákona, který snížil důchody komunistickým papalášům, zatímco ostatním důchodcům naopak rostly. Ano, mělo to přijít dříve, ale vnímám to jako důležité i dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám svoje zkušenosti s disidentem..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepermoník , 23.11.2023 17:49:59
Netvrdím, že všichni, ale většina z nich i když tady žili, tak stejně nepracovali, chodili pouze odbýt pracovní dobu, naopak zdržovali ostatní od práce a potom hurá do knajpy nadávat na režim a komunisty. Zaměstnat se nechali jenom proto, aby nebyli stíháni za příživnictví, na což byl tenkrát paragraf. Dokonce se vysmívali i těm, kteří poctivě pracovali, tudíž pro tuto zemi nebyli přínosem, tak za co by chtěli důchod? U nás ve fabrice byl zaměstnán takový disident, který se místo svých pracovních povinností věnoval psaní protistátních pamfletů a tím zanedbáním způsobil dosti značnou škodu. Na celozávodní schůzi ROH pak bylo odsouhlaseno, že dostane výpověď. Když ji obdržel, tak všude rozšiřoval lež, že byl propuštěn z politických důvodů! A myslím si, že takových, jako on byla většina. A takoví parazité by chtěli větší důchody, nežli mají ti, co poctivě pracovali? Kde to žijeme?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…