Ministr Jurečka: Motivace cizinců nalézt ubytování vzhledem k příjmu umožní lepší integraci

24.12.2023 8:05 | Tisková zpráva

Vláda schválila několik návrhů zákonů, které předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedná se o zvýšení úhrady nákladů rodičem za péči o dítě v dětské skupině, zvýšení započitatelných nákladů na bydlení a ubytování pro účely stanovení nároku na humanitární dávku, a také o dílčí změny v nařízení vlády o platových poměrech státních zaměstnanců.

Ministr Jurečka: Motivace cizinců nalézt ubytování vzhledem k příjmu umožní lepší integraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

„Podařilo se nám prosadit řadu návrhů, na kterých jsme s kolegy na MPSV pracovali. Klíčové je především navýšení započitatelných nákladů na bydlení pro skupinu zranitelných osob mezi uprchlíky s dočasnou ochranou. Motivace cizinců nalézt si ubytování vzhledem ke svému příjmu a situaci i mimo nouzové ubytování zároveň umožní jejich lepší integraci napříč Českou republikou. Navýšení se může týkat až zhruba 66 tisíc zranitelných cizinců s dočasnou ochranou z celkového počtu asi 97 tisíc lidí v této skupině, kteří mají přiznanou humanitární dávku,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Částka pro zvýšení započitatelných nákladů bude od 1. ledna navýšena o 3000 Kč na osobu v případě bytů registrovaných v evidenci MPSV, tj. na celkových 6000 Kč a o 2400 Kč na osobu v případě ostatních prostor, tj. na celkových 4800 Kč. Cílem je co nejsnadnější přesun zranitelných cizinců s dočasnou ochranou z nouzového ubytování do bytů. Náklady, vynaložené na bezprostřední zvýšení humanitární dávky (ZDE), mohou být kompenzovány snížením nákladů na úhradu nouzového ubytování, hrazeného ze státního rozpočtu. Schválené částky byly diskutovány na úrovni odborných skupin pro integraci ukrajinských uprchlíků, které se pravidelně scházejí.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43735 lidí

Vláda schválila i možnost navýšení částky pro rodiče dětí, mladších tří let v dětských skupinách. Na provoz dětských skupin přispívá stát a významně podporuje jejich budování a zvyšování kapacit prostřednictvím dotačních titulů. Maximální výše úhrady rodičem se od 1. ledna bude moci zvýšit ze současných 4720 Kč na 5059,84 Kč. Toto navýšení vychází ze zákona, který ho předpokládá v situacích, kdy dojde k růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen za domácnost celkem alespoň o pět procent. Provozovatelé dětských skupin jsou povinni při stanovení výše částky za dítě vycházet z konkrétních nákladů na tuto službu.

Další změny, schválené vládou, se týkají tzv. klíčových služebních míst. Nově budu moci úřady označit za klíčová služební místa i ta, která jsou zařazena v 11. platové třídě. Služební orgán může nyní označit nejvýše pět procent služebních míst za klíčová. Tento limit bude moci být nově navýšen o dalších až pět procent, a to po schválení Ministerstvem vnitra v dohodě s Ministerstvem financí. Nejvýraznější změnou je dále upuštění od podmínky stanovení některého z vyjmenovaných průřezových oborů služby pro dotčené místo.

Klíčové služební místo je mimořádný nástroj platové motivace perspektivních a vysoce kvalifikovaných státních zaměstnanců, kteří vykonávají nejnáročnější činnosti a svoji odbornost by mohli za vysoce nadstandardních podmínek uplatnit i v soukromém sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…