Ministr Jurečka: Nadace knížete z Lichtenštejna se vzdává nároků na majetek i odškodnění

29.10.2023 22:01 | Tisková zpráva

Návrh mimosoudního vyrovnání ze strany nadace slibuje vzdání se nároků k majetku, který Československo v minulosti Lichtenštejnům zabavilo a jehož navrácení nebylo dosud dořešeno. Jedná se o bezprecedentní vstřícný krok vůči České republice, díky němuž budeme moci o kulturní a přírodní dědictví na našem území znovu náležitě pečovat.

Ministr Jurečka: Nadace knížete z Lichtenštejna se vzdává nároků na majetek i odškodnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Majetek, o nějž se nadace s Českou republikou již dlouhé roky soudí, byl lichtenštejnským občanům odebrán po druhé světové válce v důsledku aplikace Benešových dekretů. Ačkoli bylo Lichtenštejnsko během války neutrálním státem, česká strana s ním žádnou dohodu o navrácení majetku neuzavřela. Navržený smír je prvním krokem k nápravě nedořešených křivd, které se v minulosti staly.

Podle místopředsedy vlády, ministra práce a sociálních věcí a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je návrh Nadace smířlivým gestem, které může vztahy obou zemí přesunout z bolestivé minulosti do přátelské budoucnosti.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí

„Podané ruky ze strany Nadace knížete Lichtenštejna si nesmírně vážím. Jsem rad, že je zde vůle mnohem intenzivněji v budoucnu spolupracovat v oblasti péče o památky a přírodu na území České republiky, která byla v důsledku majetkových sporů často dlouhodobě blokována. Návrh je pro naši zemi znamením smíru, za nějž tímto lichtenštejnské straně děkuji,“ sdělil Jurečka.

V předloženém návrhu se nadace vzdává nejen veškerých vlastnických nároků k zabavenému majetku, ale i nároků na odškodnění, které by v dnešní době dosahovalo až 35 miliard korun. Nabídka směřuje také k obnovení spolupráce mezi nadací a Českou republikou. Předložená nabídka je krok dobrým směrem a je důležité dále jednat.

„Vítám tuto iniciativu Nadace knížete z Lichtenštejna, která se neobrací do minulosti, ale naopak do budoucnosti. Žádné restituce, žádné kompenzace, ale spolupráce na zachování společného dědictví příštím generacím. To pokládám za cenný vklad pro vzájemné vztahy obou našich zemí,“ podotkl Daniel Herman (KDU-ČSL), honorární konzul Lichtenštejnska a bývalý ministr kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…