Ministr Jurečka: Řešíme přemnožení a škody způsobené divokými prasaty

28.09.2015 4:28

Počet ulovených divokých prasat se v mysliveckém roce 2014, který končí v březnu, zvýšil na zhruba 169 tisíc kusů. To je o 16 tisíc víc než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ke zvýšenému odlovu pomohla opatření Ministerstva zemědělství spočívající například ve finanční podpoře na odchytová zařízení.

Ministr Jurečka: Řešíme přemnožení a škody způsobené divokými prasaty
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

„Ministerstvo zemědělství řeší problematiku přemnožení a škod, které způsobují některé druhy spárkaté zvěře, zejména prase divoké a siky japonského. Je to dlouhodobý problém, který dělá velké potíže zemědělcům a lesníkům. Proto připravujeme vyhlášku, která by měla umožnit celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví. Také se nám podařilo zajistit peníze na nákupy a instalace odchytových zařízení. Příspěvek 8000 korun na pořizování odchytových zařízení na divoká prasata Ministerstvo poskytuje prostřednictvím krajských úřadů,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Prostřednictvím krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností MZe iniciuje a bude i nadále iniciovat společná jednání státní správy myslivosti s uživateli honiteb a zemědělci. Jejich cílem je využít všech zákonných opatření k efektivnímu lovu. Na řešení problematiky přemnožené zvěře se musí podílet všichni zúčastnění.

MZe kromě výše uvedeného pracuje na novele zákona o myslivosti, která by měla rozšířit možnosti snižování stavů spárkaté zvěře, tedy i prasete divokého a siky japonského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny

4:34 Budoucnost: S extrémním znepokojením sledujeme zprávy z Palestiny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k válce v Gaze.