Ministr Jurečka: Se Slovenskem máme společné priority a chceme je při jednáních v Unii podpořit

18.08.2016 16:15

Ministr Marian Jurečka jednal v Palárikovu se slovenskou ministryní zemědělství a rozvoje venkova Gabrielou Matečnou o předsednictví Slovenské republiky v Radě Evropské unie, o aktuální situaci na trhu s živočišnými komoditami, zjednodušení Společné zemědělské politiky a nekalých praktikách v obchodě s potravinami.

Ministr Jurečka: Se Slovenskem máme společné priority a chceme je při jednáních v Unii podpořit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Se Slovenskem máme mnoho společných témat a priorit, proto ho jako předsednickou zemi Rady EU chceme při jednáních podporovat. Například při hledání možností, jak vylepšit postavení zemědělců v dodavatelském řetězci. Stejně jako Slovensko požadujeme přijetí konkrétních předpisů na úrovni EU, které by zakazovaly nekalé obchodní praktiky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Slovensko i Česká republika řeší, jak zabránit nekalým obchodním praktikám v potravinářském řetězci, zejména nerovnoměrnému rozdělení marží. Pozitivní vliv na situaci má v ČR letošní novela zákona o významné tržní síle inspirovaná podobným zákonem platným na Slovensku. Norma pomohla vyřešit například dlouhé doby splatnosti faktur.

Se slovenskou kolegyní Gabrielou Matečnou probíral český ministr také celoevropskou krizi na trhu s mlékem a vepřovým masem.

„Navzdory opatřením na evropské a národní úrovni je situace v sektorech mléka a vepřového masa stále kritická. Česká republika při pomoci chovatelům využívá nástroje EU a zavedla pro ně i nové národní podpory. V polovině roku jsme už chovatelům prasnic a dojnic vyplatili 604 milionů korun jako mimořádnou kompenzaci.  Děláme vše pro to, aby chovy nemusely končit,“ uvedl ministr Jurečka.

Do konce roku by měli nad rámec obvyklých podpor dostat chovatelé dále 900 milionů korun jako vratku spotřební daně z pohonných hmot, 850 milionů ve dvou dotačních titulech pro chovatele dojnic a 1,1 miliardy korun jako náhradu za škody, které loňské sucho způsobilo na krmných plodinách.

Dalším tématem bilaterálního setkání ministrů byla budoucnost Společné zemědělské politiky. Česká republika prosazuje zejména její maximální zjednodušení, což by zlepšilo podmínky zemědělcům a usnadnilo vyplácení podpor.

S Gabrielou Matečnou se český ministr věnoval také dvojí kvalitě potravin. Požádal ji, aby se Slovensko, které nyní předsedá Radě EU, zaměřilo i na tuto problematiku, jenž je zásadní pro obě země.

Ministr Marian Jurečka se dnes zúčastnil zahájení 43. mezinárodního zemědělského a potravinářského veletrhu Agrokomplex 2016 v Nitře. Ten je věnován mimo jiné obnovitelným zdrojům energie, venkovskému cestovnímu ruchu, hospodářským zvířatům, zemědělské technice a pěstování ovoce a zeleniny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…