Ministr Jurečka: Za rozhodný příjem bude považován součet příjmů posuzovaných osob, se kterými dítě žije

14.06.2022 18:20

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 14. června 2022 k návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na dítě.

Ministr Jurečka: Za rozhodný příjem bude považován součet příjmů posuzovaných osob, se kterými dítě žije
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych uvedl tento sněmovní tisk 242 a tedy Vládní návrh zákona o jednorázovém příspěvku na dítě. Omlouvám se za to předchozí zpoždění. Byli jsme tady vedle, nestihl jsem sem doběhnout. Takže se omlouvám za ty dvě minuty, co Sněmovna musela chvíli počkat. Nicméně k podstatě tohoto návrhu zákona. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

Zavádí se možnost a forma podpory pro rodiče, samoživitele, samoživitelky, kteří vychovávají děti, ve výši pěti tisíc korun na dítě. Tato forma podpory je určena pro všechny děti, které do konce července tohoto roku dovrší 18 let a zároveň také pro všechny ty, kteří se narodí do konce tohoto kalendářního roku. Pro všechny rodiče těchto dětí je tady určena tato forma podpory s tím, že pro žadatele, kteří žádají o příspěvek na děti, o přídavek na dítě, tak bude tato částka vyplacena automaticky v průběhu měsíce srpna. Ostatní rodiče budou muset vyplnit jednoduchý formulář, jednoduchou žádost, která bude umožňovat digitální zpracování této žádosti a její vyplacení. U těch rodičů, kde by byl problém s tím podat tuto žádost digitálně, prostřednictvím bankovní identity nebo jiného digitálního nástroje, tak jsme se dohodli, že bude k dispozici síť CzechPointů, což je 6,5 tisíce pracovišť po České republice, hlavně těch, které jsou spravovány Českou poštou nebo obecními městskými úřady. Zde bude možnost si tady tento proces vyřídit a tuto žádost do toho systému vložit.

Co je klíčové, tak tato forma podpory je určena pro ty domácnosti, kde příjem rodičů bude do jednoho milionu korun hrubého za rok 2021. S tím, že máme nastavený systém, abychom byli schopni tu informaci - kromě toho, že ten žadatel zaškrtne čestné prohlášení - tak abychom byli schopni si ověřit u České správy sociálního zabezpečení a u finančních úřadů, zdali je tomu skutečně tak. Takže to je ta podstatná část, kdo má na to nárok, jakou formou to bude vypláceno.

Co je důležité ještě říci, že pro účely příspěvku se za posuzovanou osobu bude považovat rodič, osoby, jimž bylo dítě svěřeno do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu - manžel, partner rodiče, vdovec nebo vdova po rodiči, druh či družka rodiče.

Za ten rozhodný příjem bude považován součet příjmů posuzovaných osob, se kterými dítě ke dni podání žádosti o příspěvek žije, obdobně jako při posuzování nároku na dávky státní sociální podpory. Takže to je ještě ta otázka, která se týká uznatelnosti a posuzování příjmů v té domácnosti.

Příspěvek bude moci být vyplacen až po dobu 12 měsíců. To znamená, rodiče, kteří se rozhodnou nepožádat o to v srpnu ani v září, ale udělají to později, tak mají na to čas do 12 měsíců.

Pokud jde o dopady na státní rozpočet, tak poté, co jsme zpřesnili ten výčet dětí, u kterých rodiče budou mít nárok na tuto formu podpory, tak je odhadovaný počet dětí 1 562 tisíc a tady tedy ta částka by se měla pohybovat kolem 7,8 miliardy korun.

To jsou asi všechny ty podstatné informace k tomuto návrhu zákona. Já budu rád za jeho projednání, abychom ho posunuli co nejdříve do Senátu a mohli jsme potom už realizovat příjem žádostí, administraci a výplatu. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.