Ministr Kněžínek: Za poslední tři roky vláda projednávala 55 protikorupčních materiálů, současná vláda bude v nastoleném trendu pokračovat

23.08.2018 10:01

Vláda na svém zasedání pověřila ministra spravedlnosti a předsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka koordinací úkolů v oblasti boje s korupcí na vládní úrovni a projednala změny Statutu Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí.

Ministr Kněžínek: Za poslední tři roky vláda projednávala 55 protikorupčních materiálů, současná vláda bude v nastoleném trendu pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

„Dlouhodobě se věnuji problematice boje proti korupci. Pod sekci, kterou jsem na Úřadu vlády několik let vedl, právě tato problematika mimo jiné spadala. Jak ukazují různá šetření a průzkumy, korupce je dlouhodobě jedním z největších problémů české společnosti. Bohužel, korupce byla, je a bude. Cílem této vlády je co nejvíce zmenšit prostor  pro to, aby mohlo v jakékoli podobě docházet ke korupčnímu jednání. Bohužel někdy přes jednotlivé korupční kauzy či dílčí neúspěchy není vidět posun, ke kterému za poslední roky v oblasti boje s korupcí došlo,“ uvádí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Česká republika se pomalu, ale jistě, v evropském srovnání posouvá v žebříčku vnímání korupce nahoru. Za poslední roky je zcela patrný pozitivní trend, kdy je protikorupční úsilí českých vlád i ze strany zahraničních expertů a autorit oceňováno.

„Je dobře, že se při realizaci Vládní koncepce boje s korupcí na léta 2015 až 2017 podařilo naprostou většinu opatření schválit a realizovat. Díky tomu je fungování státní správy mnohem transparentnější, než tomu bylo kdykoliv dříve v naší historii. Každý občan může důkladně sledovat hospodaření úřadů (registr smluv), financování politických stran, politických hnutí a volebních kampaní nebo majetkové poměry politiků a vysokých úředníků (novela zákona o střetu zájmů). Obsazování pozic ve státní správě či v orgánech státních společností prostřednictvím výběrových řízení je také zásadním krokem pro posílení principů otevřeného vládnutí a transparentnosti státu. Nechci unavovat telefonním seznamem přijatých opatření, kdo má zájem o více informací, může navštívit k tomu určené stránky www.korupce.cz,“ doplňuje Kněžínek.

V boji s korupcí přijala vláda mnoho efektivních opatření, pozitivní směr je nastavený. „Pro ilustraci: v letech 2015 až 2017 vláda projednávala 24 legislativních materiálů a 31 nelegislativních materiálů z oblasti boje s korupcí,“ představuje výčet opatření ministr spravedlnosti. Za zmínku stojí třeba novela zákona proti praní špinavých peněz, zákon o centrální evidenci účtů, zákon o prokazování původu majetku, nový zákon o zadávání veřejných zakázek, zákon o registru smluv, novela zákona o střetu zájmů, financování politických stran a politických hnutí včetně financování volebních kampaní, implementace zákona o státní službě atd. 

Boj proti všem formám korupce je stěžejní prioritou i současné vlády. „Samozřejmě, žijeme v realitě, takže kvůli odlišným postojům někdy dochází k průtahům při projednávání některých opatření. A ano, jsou opatření, která se nepodařilo v uplynulém období realizovat (např. whistleblowing), nicméně současná vláda má v plánu dřívější dluhy splatit a zaměřit se na celou řadu dalších protikorupčních opatření, která postupně představí, a pevně věřím, že i prosadí,“ uzavírá Jan Kněžínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…