Ministr Kupka: Vytvoření Jednotného evropského železničního prostoru

02.06.2023 14:01

Projev na 65. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách.

Ministr Kupka: Vytvoření Jednotného evropského železničního prostoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jde, jak jsem uváděl v rámci prvního čtení, druhého čtení, především o adaptaci do českého právního řádu, nařízení Evropského parlamentu a Rady s tím, že v rámci hospodářského výboru se podařilo projednat několik pozměňovacích návrhů. Všechny mají kladné stanovisko. Jedná se například o zpřesnění vymezení subjektu, který může vypracovat prohlášení o shodě s povoleným typem vozidla, dále o doplnění povinnosti provozovatele dráhy celostátní nebo regionální nebo veřejně přístupné vlečky anebo jejich částí, který hodlá omezit jejich provozování, dodržet též postupy podle rozhodnutí komise o vytvoření Jednotného evropského železničního prostoru. A dále o zpřesnění dvou skutkových podstat přestupků, jichž se může dopustit provozovatel dráhy nebo dopravce v oblasti předcházení mimořádným událostem tak, aby přesně odpovídaly souvisejícím zákonným povinnostem. Dále jde o pozměňovací návrhy, které byly předneseny ve druhém čtení a jejichž cílem je jednak zavedení nového institutu přerušení provozuschopnosti a provozování dráhy nebo její části, dále posunutí účinnosti navrženého zákona, dále modifikace povinností provozovatele dráhy ve vztahu k odštěpným závodům nebo pobočkám.

A konečně umožnění přístupu dopravce k údajům o době řízení drážního vozidla na dráze celostátní nebo regionální dráhy s tím, že ten poslední bod směřuje také k zabezpečení většího bezpečí na české železnici, k tomu, aby bylo možné i díky monitoringu licence strojvedoucích sledovat i ze strany dopravců, jakým způsobem se naplňuje pracovní doba a jak jejich strojvůdci odpočívají.

Ke všem uvedeným pozměňovacím návrhům zaujímá Ministerstvo dopravy souhlasné stanovisko, přijetí všech těchto pozměňovacích návrhů doporučil, jak jsem zmiňoval, rovněž garanční hospodářský výbor. Mnohokrát děkuji za podporu jak samotného zákona, tak všech pozměňovacích návrhů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…