Ministr Lipavský: Do Moldavska již vstoupilo více než 380 tisíc uprchlíků

02.04.2022 21:15 | Tisková zpráva

Ministr Jan Lipavský 1. dubna 2022 navštívil Kišiněv se svými protějšky ze Slovenska a Rakouska (tzv. Slavkovský formát).

Ministr Lipavský: Do Moldavska již vstoupilo více než 380 tisíc uprchlíků
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Společně vyjádřili plnou podporu představitelům Moldavska v době, kdy jejich země čelí uprchlické, energetické a ekonomické krizi. Ministr Lipavský navštívil také uprchlická centra, kde ocenil aktivity Moldavska při zvládání uprchlické vlny.

Během svého prvního osobního setkání s moldavským ministrem zahraničí Nicolou Popescu Lipavský ocenil, jak Kišiněv aktivně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Vyjádřil také jasnou podporu reformám v Moldavsku s cílem stát se kandidátským státem EU. Šéf české diplomacie moldavskému protějšku potvrdil, že má naši plnou podporu při řešení dopadů války.

„Jsme si vědomi dopadů války v Moldavsku. Do Moldavska již vstoupilo více než 380 tisíc uprchlíků a 100 tisíc zůstalo v dočasných ubytovacích centrech. Pro zemi, jejíž populace čítá jen asi 2,7 milionu, je to velmi náročná situace,“ řekl ministr Lipavský.

Ministr Jan Lipavský v Kišiněvě jednal také s moldavskou prezidentkou Maiou Sandu a premiérkou Natalií Gavrilitou. Hovořili o aktuálních tématech, jako je regionální bezpečnost, humanitární a rozvojové pomoc, uprchlická krize a české předsednictví v EU. Český ministr pozval moldavské představitele na návštěvu do Prahy.

Na návštěvě uprchlického centra v areálu kišiněvského výstaviště Moldexpo si Lipavský prohlédl prostory, ve kterých je uprchlíkům poskytována základní péče, jako je ubytování, strava a zdravotní péče. Jde o tzv. třídící centrum, které slouží k nasměrování uprchlíků do dalších ubytovacích center.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Ministr v Kišiněvě rovněž navštívil moldavskou nevládní organizaci Centrum domácí péče, která v současnosti také poskytuje naléhavou humanitární pomoc uprchlíkům. Ministerstvo zahraničí ČR přispělo centru zhruba 400 tisíc EUR na další fungování. Za přítomnosti ministra byla podepsána smlouva projektu humanitární pomoci „Rozšíření lékařských a sociálních služeb HOMECARE pro ukrajinské uprchlíky”. Lipavský pracovníkům centra poděkoval za dosavadní spolupráci při realizaci projektů na rozvoj služeb domácí péče, které jsou součástí zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v Moldavsku jako jedné z prioritních zemí.

Ruská agrese na Ukrajině vede k velkým ekonomickým ztrátám, nejistotě a obavám. Na Moldavsko jako přímého souseda Ukrajiny, navíc zemi mimo EU a NATO, dopadá situace velmi těžce. Česko nabídlo Moldavsku finanční a hmotnou pomoc v hodnotě téměř 3,5 milionů eur. Prostředky pocházejí i od českých nevládních organizací působících v Moldavsku, které využívají peníze získané od české společnosti. Ta projevila velkou míru solidarity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ten dvojí metr už je alarmující kilometr

10:21 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Ten dvojí metr už je alarmující kilometr

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu na odvolání Luboše Xavera Veselého z funkce …