Ministr Lipavský: Věřím, že Vladimir Putin válku, jíž nesmyslně rozpoutal, prohraje

25.02.2022 16:02

Projev na 22. schůzi Senátu České republiky 25. února 2022 k usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

Ministr Lipavský: Věřím, že Vladimir Putin válku, jíž nesmyslně rozpoutal, prohraje
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dámy a pánové, vážený pane velvyslanče. V posledních týdnech a měsících jsme opakovaně vyjadřovali obavu, že je Evropa krok od války, současně jsme vyjadřovali naději, že existuje naděje na zachování míru. Bohužel se tak nestalo, té včerejší noci, předvčerejší noci Rusko zahájilo naprosto barbarský útok na Ukrajinu. V noci na dnešek pokračovalo v bombardování této země vč. hlavního města Kyjeva. Rusko pošlapalo elementární principy dlouhodobě budované bezpečnostní architektury, mezinárodního práva a mírového soužití mezi státy.

Kreml se vrátil k imperiální, rozpínavé a bezohledné politice Sovětského svazu, se kterou máme i my své neblahé zkušenosti. Vladimir Putin se rozhodl pro válku, chaos a utrpení nejen bezpočtu obyvatel Ukrajiny, ale i obyvatel vlastních. Útok proti Ukrajině je útokem proti svobodě a demokracii. Ruské vedení bude čelit následkům svých činů.

Jsem přesvědčen, že i díky jednotné pozici Západu a odhodlání Ukrajinců bránit svou vlast, svobodu a demokracii, Vladimir Putin válku, již nesmyslně rozpoutal, prohraje. ČR a naše diplomacie je na ruskou agresi připravena a bude hájit zájmy naší země. Jak již oznámil pan předseda vlády po jednání Bezpečnostní rady státu, já jsem rozhodl o povolání našich velvyslanců z Moskvy a Minsku k časově neomezeným konzultacím do ústředí a další diplomatické kroky budeme oznamovat v nadcházející době.

Museli jsme uzavřít náš zastupitelský úřad v Kyjevě, museli jsme uzavřít náš generální konzulát ve Lvově, museli jsme vyzvat občany ČR, aby opustili území Ukrajiny a necestovali tam v tuto dobu.

Chtěl bych také podotknout, že se česká diplomacie velmi aktivně podílela na přípravě těch sankcí, které byly včera schváleny na úrovni premiérů, které dnes potvrdím na mimořádném zasedání Rady ministrů zahraničních věcí EU, kam odpoledne odcestuji. Ty sankce se jasně podepíší a ukáží Ruské federaci a Putinovi, že jeho kroky jsou naprosto nepřijatelné. Budeme se také dále věnovat pomoci Ukrajině ve finanční oblasti, kybernetické bezpečnosti nebo v humanitární sféře. Pracujeme tak na dalších opatřeních v rámci EU, NATO i vůči Ukrajině samotné.

Já sám, a pan premiér to také již oznámil, pracujeme na dalších iniciativách, jak omezovat působení ruských tajných služeb v EU.

Na co nesmíme také zapomínat, co je důležité si připomínat a sledovat, to je, že rozpoutání války na Ukrajině neschvaluje velká část Rusů. Měli jsme možnost vidět obrázky protestujících ruských novinářů, umělců a dalších lidí, kteří vyšli do ulic. Víme, že bylo zadrženo přes 2000 osob. Myslím si, že i všem těmto statečným Rusům, kteří se nebojí vystoupit proti agresi Kremlu vůči Ukrajině patří velká podpora a obdiv.

Je mi nesmírně líto, že kvůli barbarskému chování ruského vedení budou v Evropě umírat a trpět nevinní lidé, ČR je připravena, česká společnost, my všichni jsme připraveni poskytnout Ukrajině všestrannou pomoc a podporu. Věřím, že když nyní stojíme v těchto těžkých chvílích za Ukrajinou a za statečnými ukrajinskými občany, tak je budeme podporovat i nadále, že Ukrajina ve svém boji zvítězí.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…