Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

23.05.2024 7:17 | Tisková zpráva

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v Berlíně pracovně sešel se svým protějškem, ministrem spravedlnosti SRN, Marco Buschmannem. Ministři hovořili mj. o digitalizaci, umělé inteligenci či o hodnocení Úřadu evropského veřejného žalobce.

Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Jsem rád, že jsem se mohl sejít s panem ministrem Buschmannem. Naše pracovní jednání bylo velmi konstruktivní. Za Ministerstvo spravedlnosti mohu spolupráci s německými orgány celkově hodnotit jako vysoce nadprůměrnou a velice si toho vážím,“ uvedl na jednání ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Tato spolupráce je pro nás velmi cenná, protože nám umožňuje sdílet osvědčené postupy a vzájemně se inspirovat při řešení aktuálních výzev v oblasti justice.“

Témata jednání:

  • Justiční spolupráce s Německem v civilních věcech
  • Justiční spolupráce s Německem v trestních věcech
  • Digitalizace
  • Hodnocení činnosti Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO)
  • Umělá inteligence
  • Snižování administrativní zátěže
  • Ochrana zranitelných dospělých osob
  • Antidiskriminační směrnice

a další

Justiční spolupráce v civilních věcech

 

Justiční spolupráce s Německem v civilních a trestních věcech: Ve vztahu ke Spolkové republice Německo probíhá vzájemná spolupráce v civilních a trestních věcech standardním způsobem. Přitom v obou případech jde o spolupráci velmi frekventovanou a úspěšnou.

Nejčastěji je předmětem řešených případů dědictví, přeshraničních ochrana zranitelných dospělých osob nebo právní pomoc. Justiční spolupráce v trestních věcech probíhá převážně v přímém styku justičních orgánů (soudů a státních zastupitelství).

„Vzájemná přeshraniční spolupráce funguje také výborně a probíhá na vysoké profesionální úrovni. O tom svědčí i pravidelná pracovní setkání přímo mezi soudy a státními zastupitelstvími v příhraničních oblastech. Soudci a státní zástupci se na těchto setkáních dělí o praktické zkušenosti a řeší komplikované případy, se kterými se setkávají v rámci přeshraničního styku. Tyto vzájemné kontakty a pravidelná setkání odborníků našich států je nutné i do budoucna podporovat,“ uvedl Pavel Blažek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.