Prezident Pavel: Nejzásadnějším tématem je nyní rozpočtové určení daní krajů

23.05.2024 9:15 | Tisková zpráva

Vystoupení prezidenta republiky na tiskovém brífinku při zakončení návštěvy Pardubického kraje

Prezident Pavel: Nejzásadnějším tématem je nyní rozpočtové určení daní krajů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Druhý den návštěvy Pardubického kraje jsme zahájili návštěvou rodinné farmy U svatého Jána, která byla alespoň pro mě důkazem toho, jak se i v malém dá hospodařit nejenom velice šetrně k přírodě, ale taky s úžasným vztahem k půdě. Na této farmě jsme potom pokračovali besedou s asociací soukromých zemědělců o aktuálních problémech zemědělství, které samozřejmě z jejich pohledu vypadají trochu jinak než z pohledu jiných organizací zastupujících zemědělce. Ale pro mě jsou dokreslením celého obrázku.

Ty hlavní problémy, které soukromí zemědělci, a především tedy na těch rodinných farmách, vidí, je zaprvé obava ze spekulativních nákupů půdy, kdy půda je nakupována investičními skupinami, často i ze zahraničí, bez jakéhokoliv vztahu k té půdě. Vlastně vznikají obrovské celky, na kterých se potom hospodaří různým, většinou nepříliš šetrným způsobem. Samozřejmě ten, kdo půdu vlastní, a sám na ní hospodaří, tak má k ní úplně jiný vztah než ten, kdo ji má pouze jako investici.

Další věc, o které jsme se bavili, je komplexnější pohled na zemědělství. Ne pouze na to, jaké jsou výnosy, a to ať už v živočišné nebo rostlinné výrobě, ale do jaké míry zemědělství řeší i další otázky, jako je šetrnost k přírodě, jako je zachování kvality půdy, jako je zadržování vody v krajině a jako je vztah k té půdě obecně. Věc, která se nedá úplně měřit, ale která samozřejmě dává potom základ tomu, jak k té půdě přistupujeme, a k naší přírodě vůbec.

Po besedě se zemědělci jsme přejeli do Žamberka do Muzea starých strojů a technologií, které bylo otevřeno poměrně nedávno. Pro mě to byla nejenom velice příjemná příležitost vidět množství strojů starých mnohdy i přes sto let, a přesto plně funkčních, ale zároveň to pro mě bylo velice inspirativní ukázkou, jak dobře může fungovat spolupráce mezi privátním a státním sektorem. V tomto případě privátní iniciativa několika nadšenců, jejich odhodlání podporovaná městem, podporovaná krajem, ale i evropskými penězi vytvořila něco, co výrazně přesahuje krajskou dimenzi, protože dědictví minulých generací zachovává pro ty současné i budoucí, a to nejenom z kraje.

Ze Žamberka jsme potom pokračovali do Králíků, kde jsme měli besedu se starosty regionu. Tam zazněla celá řada témat, která se objevují na průřezu celou republikou. Z těch nejzásadnějších, bych zdůraznil rozpočtové určení daní. Starostové vnímají velice citlivě debatu, která teď probíhá o rozpočtovém určení daní krajů, a vidí ji v jasné vazbě na rozpočtové určení daní pro obce. A všichni vnímají nutnost změny systému, ale velice neradi by, aby krajská reforma dopadla negativně na obce. Samozřejmě budou velice pozorně sledovat, jak dopadne to krajské kolo, a budou očekávat, že vzápětí po tom, co bude ukončena debata o krajském rozpočtovém určení daní, začne probíhat debata o tom obecním.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Z nás, Putine, neuděláš hlupáky. Zapomeň

6:16 Ministr Ženíšek: Z nás, Putine, neuděláš hlupáky. Zapomeň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu příměří ze strany ruského prezidenta Vladimi…