Filip (KSČM): Princip jedné Číny

23.05.2024 4:31 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evropských zemích

Filip (KSČM): Princip jedné Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Evropu navštívil čínský prezident Si Ťin-pching. Komentáře byly různé a realita většinou hodně vzdálená od toho, co psala média hlavního proudu. Alespoň u nás. Z důvodů, které nechci rozvádět, ČR ztratila obrovskou výhodu, že byla ještě jako Československo mezi prvními státy, které ČLR v roce 1949 uznaly. A dohody mezi ČR a ČLR, které vyjednal prezident Zeman, stačila současná koalice zcela zničit.

Ono bořit je snadné, a to našim politikům jde dobře. Stavět je těžší, ale to nelze od nich ani čekat. Možná drahé nákupy, aby zajistili prosperitu cizích firem, to by jim šlo. Prostě politiků mnoho a státník žádný. Ale zpět k tématu.

Návštěva Francie měla jasný podtext. Francie je jediný stát EU, který je zároveň stálým členem Rady bezpečnosti OSN. Velká Británie je již mimo EU, a tak pokud jde o případné jednání s EU ve věcech bezpečnosti, tak připadá v úvahu jen Francie, a toho si byl prezident Macron dobře vědom. Také si stanovil vysoké cíle. Navíc od dob de Gaulla a J. Chiraca je čínsko-francouzské spojenectví opravdu silné. Bylo to spojenectví, které si bez ohledu na tlak USA právě de Gaulle prosadil.

Bezpečnostních problémů je hodně, vojenské operace na Ukrajině a v Gaze, protesty občanů, kteří mají obavy z rozpoutání 3. světové války, neutichají a ochota k urovnání sporů od účastníků malá. Hledá se zprostředkovatel a těch, kteří by takovou roli zvládli, také nemnoho.

Čínský prezident odmítl nesmyslné návrhy, které tzv. kolektivní západ předkládá, a opakoval program, který na začátku obou sporů v Radě bezpečnosti OSN Čína nabídla. Zejména zastavit další eskalaci sporů. Věnoval se pak ekonomickým aktivitám, zejména rozvoji letecké výroby v Airbusu, který bude nadále vyráběn i v Číně. Tam se přesune i část vývoje. Vzhledem k patentům v elektronice to není až tak nepochopitelné, spíš to je očekávaný krok.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolovratník (ANO): Nečestné a zbabělé chování vládních politiků

20:18 Kolovratník (ANO): Nečestné a zbabělé chování vládních politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vlakové nehodě v Pardubicích.