Ministr Lipavský: Je potřeba zvýšit podporu Ukrajině včetně vojenské pomoci

27.03.2024 23:08 | Tisková zpráva

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal v úterý 26. března 2024 v Lublani v rámci formátu C5 (Central 5) se slovinskou ministryní a s protějšky z Maďarska, Rakouska a Slovenska o situaci na Ukrajině i rozšíření Evropské unie.

Ministr Lipavský: Je potřeba zvýšit podporu Ukrajině včetně vojenské pomoci
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Setkal se také s černohorským protějškem Filipem Ivanovićem, se kterým jednali o podpoře západobalkánské země na cestě do EU. „Regionální formáty jsou nedílnou součástí české zahraniční politiky. C5 nám umožňuje s našimi partnery ze středoevropského regionu hledat společné zájmy, které pak můžeme uplatňovat jak na půdě EU, tak na dalších mezinárodních fórech,“ vysvětlil šéf české diplomacie.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41440 lidí

Na pozvání ministryně Tanji Fajon se ve slovinské metropoli sešli český ministr, jeho maďarský protějšek Péter Szijjárto, šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg a slovenský kolega Juraj Blanár. Na programu jednání byla ruská agrese proti Ukrajině, reformy EU, ale také oběd s ministrem zahraničí Černé Hory Filipem Ivanovićem.

„Zdůraznil jsem, že je potřeba zvýšit podporu Ukrajině ve všech oblastech včetně vojenské pomoci. Poslední dva roky nám ukázaly, jak důležitá je jednota EU, dnes jsme proto řešili i další výzvy, které před námi stojí včetně zrychlení procesu rozšiřování EU,“ dodal ministr Lipavský.

Šéf české diplomacie připomněl nedávné rozhodnutí lídrů EU o zahájení přístupových rozhovorů s Bosnou a Hercegovinou. „Je to pozitivní zpráva pro celý region západního Balkánu včetně Černé Hory. Její ministr zahraničí nás seznámil s pokroky černohorské vlády v reformách, které zemi otvírají evropskou perspektivu. Země západního Balkánu mají v tomto úsilí plnou podporu Česka. To platí i o snahách Ukrajiny a Moldavska na jejich cestě do evropské rodiny,“ dodal český ministr.

Schůzka v Lublani je již jedenáctým jednáním Středoevropské pětky. Formát C5 vznikl spontánně v průběhu první vlny pandemie. Ministři začali v průběhu času diskutovat i aktuální zahraničněpolitická témata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ministr zahraničí se má chovat jako moudrý diplomat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 28.03.2024 5:03:24
a nikoliv jako fanatický válečný štváč hájící cizí zájmy na úkor naší prosperity a bezpečnosti. Nám do uprděné Banderovské Ukrajiny nic není měli se držet své neutrality , necpat se do NATO , neterorizovat Rusy žijící na Ukrajině , nedělat Američanům užitečné idioty a mohli si žít v prosperitě a míru po boku velkého bratra . S Američany přišla s Majdanem na Ukrajinu válka,bída a rozvrat.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL