Ministr Lipavský: Všechny, kteří narušují mír, bude možné sankcionovat

14.10.2022 17:15

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 14. října 2022 k sankčnímu zákonu

Ministr Lipavský: Všechny, kteří narušují mír, bude možné sankcionovat
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážené kolegové, dámy a pánové,

děkuji za možnost vystoupit ve třetím čtení k návrhu tzv. Magnitského zákona, zkráceně sankčnímu zákonu neboli k vládnímu návrhu zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích ke sněmovnímu tisku číslo 256.

Do Sněmovny byl odeslán v červnu a již prošel logicky prvním a druhým čtením, kde ho uváděl můj kolega, vládní kolega Šalomoun. A já bych chtěl moc poděkovat Sněmovně za bezproblémové projednávání, velmi konstruktivní projednávání. A to především projednávání, které proběhlo jak v zahraničním výboru, tak v ústavně-právním výboru.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Na základě jednání v ústavně-právním výboru vzniklo jedenáct pozměňovacích návrhů, které jsou procedurálně sbaleny do jednoho hlasování. Já bych řekl, chtěl říct, že za Ministerstvo zahraničních věcí, za vládu tyto pozměňovací návrhy vítám. Děkuji těm, kteří se na tom podíleli a považuji to za řekněme vylepšení, vylepšení té normy. To znamená, že věřím, že se to pak projeví i v tom celkovém, v celkovém hlasování.

Asi nemá smysl dlouze hovořit o závažné mezinárodní situaci. A samozřejmě i to bylo impulsem, abychom urychlili práci na této sankční normě tak, abychom ji potom mohli jako vláda využít právě i skrze zahraniční politiku pro účely konfliktu na Ukrajině. Nicméně ten zákon má širší dopad a bude možné sankcionovat všechny ty, kteří porušují nebo narušují mezinárodní mír, bezpečnost, lidská práva a svobody, demokracii nebo jiné chráněné hodnoty. To znamená, nemusíme ho vnímat pouze ve vztahu k Ukrajině.

Také si dovolím zmínit, že ten zákon je plně v souladu s veškerými regulacemi Evropské unie, které už také znají nějaké sankční mechanismy a tento rok jsme zažili bezprecedentní míru sankcí právě ze strany Evropské unie. Takže já bych chtěl ještě jednou moc poděkovat všem, kteří se podíleli na projednávání tohoto zákona ve Sněmovně a věřím, že i nyní ve třetím čtení projde bez problémů.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace