Ministr Metnar: Úcta k životu by měla být vždy hlavní hodnotou, kterou se řídíme

07.08.2021 17:27

Před 77 lety, 6. srpna 1944, bylo v Životicích na Havířovsku nacisty zastřeleno 36 mužů. Němci se mstili za smrt tří příslušníků gestapa, kteří zahynuli v přestřelce s partyzány. Vyvraždění nevinných obyvatel tak připomíná stejné bezpráví a krveprolití, jaké předtím zažili obyvatelé Lidic a Ležáků. Památku obětí dnes uctil také ministr obrany Lubomír Metnar.

Ministr Metnar: Úcta k životu by měla být vždy hlavní hodnotou, kterou se řídíme
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Příčinou tragédie byla přestřelka mezi partyzány a gestapem 4. srpna 1944 v životické hospodě. Zabiti byli tři příslušníci gestapa, jeden partyzán a hostinský. O dva dny později byla obec obklíčena, zastřeleni byli všichni muži, kteří neprokázali německou státní příslušnost. Dohromady bylo zavražděno 36 lidí ze Životic, Horní a Dolní Suché a Horního Těrlicka. Jednalo se o 28 Poláků a osm Čechů.

Po skončení války byla těla obětí exhumována a převezena do Životic, kde byla pohřbena do společné hrobky. V roce 1949 byl na tomto místě slavnostně odhalen památník, jehož autorem byl akademický sochař a malíř František Šwider z Karviné. Právě zde se v sobotu 7. srpna sešly desítky hostů včetně pozůstalých po obětech, zástupců dotčených obcí, zájmových organizací a veřejnosti.

„V Životicích zahynuli nevinní lidé – byli popraveni bez soudu, obhajoby a bez slitování, před zraky svých příbuzných,“ připomněl v projevu ministr obrany Lubomír Metnar. Dnešní den je podle jeho slov věnován nejen obětem tragédie, ale i jejich nejbližším příbuzným, kteří se museli vypořádat se ztrátou blízkých. „Pro nás ostatní je tento smutný příběh varováním, aby k podobným válečným zločinům už nedocházelo. Úcta k životu by měla být vždy tou hlavní hodnotou, kterou se řídíme,“ zdůraznil ministr Metnar.

Během pietního shromáždění bylo jako symbol za všechny padlé vypuštěno 36 holubů a přečtena jména všech obětí, držena byla minuta ticha za padlé a položeny věnce a kytice k památníku. Na závěr zazněla duchovní promluva spojená s modlitbou a pietní akt uzavřely státní hymny Polska a České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.