Ministr Mládek: Maroko by mohlo být pro české podnikatele vstupní bránou do Afriky...

12.06.2015 12:25

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se během pracovní cesty do Marockého království ve dnech 6. – 9. června setkal jak se svými resortními partnery, tak s vysokými úředníky regionů Marrákeše a Velké Casablanky i představiteli podnikatelské sféry. Do Maroka ho doprovodila dvacetičlenná multioborová podnikatelská mise včetně zástupců ČEB a EGAP organizovaná Svazem průmyslu a dopravy ČR a vedená prezidentem Jaroslavem Hanákem. Ministr Mládek také zahájil „Den české armády“ v hlavním městě Rabatu a podnikatelské semináře v Rabatu a Casablance, po kterých následovaly B2B schůzky českých a marockých podnikatelů.

Ministr Mládek: Maroko by mohlo být pro české podnikatele vstupní bránou do Afriky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Pro rozvoj vztahů je klíčový legislativní rámec. Ministr Mládek společně s ministrem průmyslu, obchodu, investic a digitální ekonomiky Moulayem Hafidem Elalamym podepsali Memorandum o porozumění v hospodářské a průmyslové spolupráci, vyjadřující pozitivní přístup obou stran k rozvoji obchodních vztahů a k uzavření Dohody o hospodářské spolupráci.

Příležitosti v rozvoji vzájemné spolupráce v Maroku pro české firmy nabízí zejména tyto oblasti: energetický a těžební sektor, dopravní infrastruktura, automobilový a letecký průmysl, zdravotnický, zemědělství, potravinářský a obranný sektor.

Během své návštěvy v Maroku se ministr přesvědčil o zájmu obou zemí nadále zlepšovat vzájemné hospodářské vztahy, které se v uplynulých letech dynamicky rozvíjely.

Za posledních deset let se obrat vzájemného obchodu zvýšil skoro šestkrát, za posledních 5 let se zdvojnásobil a v roce 2014 dosáhl rekordního obratu 329 mil. USD s potenciálem zvýšení na 500 mil. USD za dva roky.    

Čeští podnikatelé vnímají, že Maroko plní stále významnější roli vstupní brány do Afriky, což z něj dělá vhodné místo k objevování nových příležitostí a vazeb s přesahem do subsaharských zemí. "Vidíme významnou příležitost pro obě země, jak dosáhnout synergického efektu, tedy využít potenciálu polohy obou zemí s rozsáhlými vazbami ve svých regionech – České republiky v centru Evropy a Maroka v regionu severní Afriky. Maroko je významný obchodní partner na afrických trzích a mohl by být vstupní bránou pro české podnikatelské subjekty, disponující nabídkou kvalitní evropské produkce za konkurenceschopnou cenu, kterou je možné v Maroku a v Africe obchodovat," řekl po návratu z pracovní cesty ministr Mládek.

Možností rozvoje vzájemné spolupráce je celá řada včetně geologického průzkumu, potravinářského průmyslu, municipálních projektů spojených s odpadovým hospodářstvím a výstavbu dopravní infrastruktury, obranné a bezpečnostní oblasti.

Co se týká mapování respektive vyhledávání nerostných surovin, je v Maroku geologicky zmapováno pouze 20 % rozlohy země a to i přes dlouhou historii spojenou s využíváním nerostných zdrojů. Marocká strana již projevila zájem o zapojení českých společností do zpracovávání expertíz v oblasti dobývání nerostů a geologického průzkumu.

Příklady navázání dobrých kontaktů českých firem s marockými partnery existují např. ve zdravotnictví a automobilovém průmyslu (společnosti Linet a Škoda Auto mají již svá zastoupení v Casablance).

Dodávky automobilů z ČR již nyní tvoří čtvrtinu našeho exportu do Maroka, postupně by se tak k těmto dodávkám mohly připojit komponenty a náhradní díly. Firmy leteckého průmyslu mají v této zemi otevřené dveře především pro dodávky letištních zařízení, malých dopravních letadel, sportovních letadel nebo radiolokačních přístrojů. Nabízejí se dále možnosti v municipálních projektech jako je vodní a odpadové hospodářství či rozvoj městské dopravní infrastruktury.

Během návštěvy ministra Mládka v Marockém království byly prohloubeny podnikatelské vazby a nastaveny nástroje pro podporu česko-marockých obchodních vztahů. Konkrétně byly podepsány tři dohody o spolupráci a to mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a Marockou podnikatelskou asociací, dále mezi SP ČR a Hospodářskou komorou města Rabat a mezi Českou exportní bankou s marockou Attijariwafa bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…