Ministr Mládek: Ochranu spotřebitelů považuji za svoji osobní prioritu

07.11.2014 13:16

Ministr Mládek prosazuje tři nová opatření v boji proti stáčení tachometrů

Ministr Mládek: Ochranu spotřebitelů považuji za svoji osobní prioritu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Koncem října proběhla schůzka ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka se zástupci pracovní komise k problematice stáčení tachometrů. Předmětem jednání bylo seznámení ministra s výsledky činnosti komise a navrženými třemi opatřeními, která mají ochránit spotřebitele před nepoctivými praktikami prodejců ojetin. Ministr Mládek již dopisem vyzval ministra dopravy Antonína Prachaře k součinnosti v prosazení zmíněných opatření.

Dvanáctičlenná pracovní komise, složená ze zástupců šesti institucí - MPO, Ministerstva spravedlnosti, Ministerstva financí, Ministerstva vnitra, Ministerstva dopravy a České obchodní inspekce, předložila ministru Mládkovi následující návrhy na ochranu spotřebitelů v oblasti stáčení tachometrů:

1. Do zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích zakotvit zákaz pozměňování stavu počítače ujeté vzdálenosti a obecný zákaz nabídky takových služeb

2. V citovaném zákoně zakotvit technické kontrole povinnost zapisovat do velkého technického průkazu a elektronického registru stav počítače ujeté vzdálenosti (v rámci dovozu stanovit odpovědnost za správnost údajů dovozci)

3. Vytvoření veřejně dostupné databáze umožňující veřejnosti zjistit údaje o historii a skutečném počtu najetých kilometrů u konkrétního vozidla

Vzhledem k tomu, že výše uvedená opatření spadají do gesce Ministerstva dopravy, požádal ministr Mládek svého vládního kolegu Antonína Prachaře o součinnost.

„Ochranu spotřebitelů považuji za svoji osobní prioritu a závěr pracovní komise vnímám jako zásadní posun správným směrem. Navrhovaná opatření v ČR velmi chybí a jejich zavedení by výrazně zvýšilo ochranu spotřebitelů před praktikami podvodníků s ojetinami. Ministra dopravy Antonína Prachaře jsem 3. listopadu dopisem seznámil se závěry komise a vyzval jej, aby se prosazením opatření co nejdříve zabýval,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.