Ministr Nekula: Návrh je reakcí na technický pokrok a rozvoj informačních technologií

25.01.2023 14:33

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2023 k zeměměřičskému zákonu

Ministr Nekula: Návrh je reakcí na technický pokrok a rozvoj informačních technologií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula(KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci.

Dovolte mi, abych opětovně uvedl vládní návrh novely zeměměřičského zákona. Předložený návrh novely tohoto zákona byl v minulém volebním období schválen vládou a předložen Poslanecké sněmovně k projednání. Jeho legislativní proces ale nebyl dokončen a návrh je nyní předkládán v nezměněné podobě.

Návrh zákona je reakcí na technický pokrok a rozvoj informačních technologií a jejich využívání v oblasti zeměměřictví. Tyto změny je potřebné promítnout jak do definic základních pojmů, tak do vymezení zeměměřických činností a souvisejících ustanovení. Předkládaný materiál rovněž reaguje na změny v přístupu k informacím a zařazuje rozsáhlé základní geoprostorové databáze, upravené tímto zákonem, mezi otevřená data, a to v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady o otevřených datech a opakovaném použití informací veřejného sektoru.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42142 lidí

Jedná se o základní bázi geografických dat, státní mapy v digitální formě, ortofoto a údaje o bodových polích. Orgány veřejné správy již tato data bezplatně využívají, nyní se navrhuje poskytovat je jako otevřená data volnému použití.

Návrh zákona mění ověřování výsledků zeměměřických činností, tedy kontrolu kvality, pokud jsou vyhotoveny přímo orgánem státní správy tak, aby k tomu byla dostačující úřednická zkouška a nebylo třeba skládat zvláštní zkoušku, jakou skládají například zeměměřiči ze soukromého sektoru. Návrh zákona projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na své 13. schůzi, a to dne 5. října loňského roku a svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Přijaté pozměňovací návrhy označené písmenem A se týkají odložení účinnosti novely zeměměřičského zákona. A 1 - s tímto pozměňovacím návrhem vyslovuji souhlas. Vytvoření české komory zeměměřičů A 2 - k tomuto pozměňovacímu návrhu zaujímám neutrální stanovisko. Ve druhém čtení vládního návrhu zákona, které proběhlo dne 29. listopadu 2022, byl uplatněn pozměňovací návrh pana poslance Víta Vomáčky, který navrhuje dílčí formální úpravy v pozměňovacím návrhu A 2. S tímto pozměňovacím návrhem vyslovuji souhlas. Zemědělský výbor jako výbor garanční projednal návrh zákona na své šestnácté schůzi konané 13. prosince loňského roku a přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona v navrženém pořadí.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…