Ministr Nekula: Strategická komunikace a boj s dezinformacemi

02.03.2022 18:33

Projev na 21. schůzi Senátu ČR dne 2. března 2022 ke sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů Plán pro nepředvídané události pro zajištění dodávek potravin a potravinového zabezpečení v dobách krize.

Ministr Nekula: Strategická komunikace a boj s dezinformacemi
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Zdeněk Nekula

EK předložila EP, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů dne 12. listopadu 2021 plán pro nepředvídané události pro zajištění dodávek potravin a potravinového zabezpečení v dobách krize. V návaznosti na tuto skutečnost předkládám stanovisko ministerstva zemědělství k plánu, kterým jsou ze strany komise navržena opatření vedoucí k zajištění dodávek potravin a potravinového zabezpečení v případě mimořádných krizí. Dokument EK v sobě mj. zahrnuje zajištění evropského mechanismu přípravy a reakce na krize v oblasti potravinové bezpečnosti. Bude tvořen 1) vybranou skupinou expertů a 2) souborem pravidel a postupů, které budou řídit fungování mechanismu. Předložený plán lze označit za konzultační mechanismus, neboť sám o sobě není plánem, ale jeho hlavní smysl spočívá ve vytvoření sítě kontaktů napříč členskými nečlenskými zeměmi a nestálými aktéry.

Strategická komunikace a boj s dezinformacemi jsou velmi důležité pro zvládání krizí. Mezinárodní spolupráce a koordinace má být zajištěna především prostřednictvím Agricultural Market Information System a dalších relevantních regionálních a globálních iniciativ. EK provede studii s cílem dále přezkoumat zranitelná místa a kritické infrastruktury potravinového řetězce.

Její závěry budou projednány na jednáních skupiny odborníků. Cílem je vyhnout se opakování situace kolem pandemie covidu-19, kdy musela být koordinační opatření na úrovni EU přijímána ad hoc a vypracovávána na místě. Aby se zabránilo unáhleným rozhodnutím a panice, je nezbytná včasná, transparentní a pravidelná komunikace se zúčastněnými stranami a veřejností.

ČR v rámci své pozice vítá vytvoření tohoto právně nezávazného unijního mechanismu EFSCM i dalších opatření v rámci EU. Přijetím diskutovaného plánu se nepředpokládá žádný dopad na právní řád ČR ani na státní rozpočet ČR a ani jiný relevantní dopad.

Děkuji za vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…