Ministr Pecina: Je třeba se dívat do budoucnosti a hledat smysluplné řešení

07.09.2013 12:50

V pátek navštívil po čtrnácti dnech opět severočeský Duchcov a vedl zde diskusní kulatý stůl. Zasedli k němu zástupci města v čele se starostkou Jitkou Bártovou a zástupci Romů, neziskových organizací a části veřejnosti nespokojené se situací ve městě.

Ministr Pecina: Je třeba se dívat do budoucnosti a hledat smysluplné řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Ministr si v úvodu vyslechl názory jednotlivých stran sporu. Všichni zúčastnění se shodli, že je třeba nalézt konstruktivní řešení, které povede k uklidnění situace ve městě. Jejich názory pak ministr konfrontoval se zkušenostmi, které získal během svých cest po problematických lokalitách.

„Nepřijel jsem proto, abych jednotlivé strany soudil, kdo má více viny na vzniklé situaci, ale proto, že je  v tuto chvíli hlavně třeba dívat se do budoucnosti a hledat smysluplné řešení. Prvním krokem je to, že spolu jednotlivé strany sporu začnou mluvit, navzájem se vyslechnou a budou společně hledat cestu. Všichni zúčastnění mají společný cíl, kterým je bezproblémové soužití všech skupin obyvatel, kdy se budou všichni ve svém městě cítit bezpečně,“ řekl při jednání Martin Pecina

První náměstek ministra pro vnitřní bezpečnost Lubomír Metnar představil návrhy z dílny Ministerstva vnitra, které by měly pomoci zlepšit bezpečnostní situaci, a stabilizovat tak stav ve městě. Kromě realizace komplexního programu Úsvit, jenž se v současné době na Ministerstvu vnitra finalizuje, je to i působení čtyř asistentů prevence kriminality, kteří začnou ve městě pracovat od začátku října.

„V dlouhodobém horizontu je třeba realizovat také některá legislativní opatření. Ve vztahu k řešení problematik zaměstnanosti, sociálního bydlení a vzdělávání jednáme i s ostatními resorty. V nejbližší době budeme posilovat působení příslušníků PČR, vznikne funkce tzv. okrskáře, jenž bude jako pochůzkář působit v oblasti, kterou důvěrně zná. Posílit chceme i spolupráci s nevládními neziskovými organizacemi,“ řekl při jednání náměstek Metnar.

Účastníci jednání na závěr zhodnotili dnešní kulatý stůl jako první úspěšný krok k dalšímu vzájemnému jednání. Ministr Pecina požádal starostku Bártovou, aby se stala prostředníkem takové komunikace, při níž by jednotlivé skupiny k sobě hledaly cestu a pokoušely se najít konstruktivní způsob řešení, které by se mohlo stát inspirací i pro další města. Ministr by uvítal vznik pracovní skupiny, která by se této problematice věnovala. Zároveň přislíbil, že svou návštěvu za měsíc zopakuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.