Ministr Petříček: Evakuační letadla přivezla Čechy a Evropany z Indie, Srí Lanky a Nepálu

06.04.2020 11:17

Ministerstvo zahraničních věcí ČR pokračuje i v dubnu s repatriacemi českých a evropských občanů. Během prvního dubnového víkendu přiletělo do ČR 34 Čechů z indického Dillí, které na své palubě přepravily polské aerolinky LOT.

Ministr Petříček: Evakuační letadla přivezla Čechy a Evropany z Indie, Srí Lanky a Nepálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Ve Varšavě si české občany převzal armádní speciál, který je dopravil do Prahy. Druhé letadlo pomohlo domů 40 Čechům ze Srí Lanky a 25 z Nepálu. Na svou palubu vzalo i více než sedm desítek dalších občanů EU.

„Jde o rozlehlý region a jsem velmi rád, že i přesto se nám podařilo uskutečnit rozsáhlou evakuační akci, při které jsme pomohli jak našim občanům, tak občanům ostatních evropských států,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Česká ambasáda v Dillí svezla přes 30 českých turistů z různých částí severní Indie, včetně Rišikeše, Agry, Čandigarhu, Mathury a Vrindavánu. Ti následně odletěli z Dillí letem polských aerolinií LOT do Varšavy, odkud byl zajištěn český armádní speciál, který tuto skupinu přepravil do Prahy.

Dalších 40 občanů ČR a jejich rodinných příslušníků bylo repatriováno ze Srí Lanky zvláštním letem zajištěným MZV ČR, který se na cestě do Prahy zastavil v Nepálu, kde přibral dalších 102 pasažérů, z toho 25 občanů ČR a jednu občanku Běloruska s právem pobytu v ČR, dále 19 Rakušanů, 15 Poláků, 10 Belgičanů, 9 Maďarů, 8 Švýcarů, 6 Slováků, 4 Dány, 2 Němce, 2 Litevce a po jednom občanovi Lucemburska, Srí Lanky (s trvalým pobytem v ČR) a Kanady. Nepál je již více než týden zcela odříznut od okolního světa a nelétají tam žádné komerční lety.

Celkem byly z regionu hromadnými repatriačními lety odvezeny více než dvě stovky Čechů a jejich rodinných příslušníků nebo cizinců s právem pobytu v ČR: ze Srí Lanky 40, z Indie 143 (Mumbai 79, Dillí 34, Goa 30) a z Nepálu 26. Zároveň bylo v rámci solidarity odvezeno do Prahy z Indie 59 a z Nepálu 76 občanů a rezidentů EU.

Velvyslanectví v Dillí nadále pomáhá občanům ČR, kteří ještě v zemí uvízli, hledat vhodné individuální repatriační lety jiných zemí, a to zejména ve spolupráci s Rakouskem a Německem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…