Ministr Petříček: Musíme co nejaktivněji podporovat české podnikatele v zahraničí

08.06.2020 20:55

Světovou ekonomiku letos silně zasáhla pandemie COVID-19. Pohyb zboží, osob i zahraniční obchod jsou stále výrazně utlumeny a zmrazeny. Ministerstvo zahraničních věcí proto přišlo s Rekonstrukčním balíčkem, který má za úkol podpořit české firmy na zahraničních trzích. Dnes ho schválila vláda.

Ministr Petříček: Musíme co nejaktivněji podporovat české podnikatele v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

„Česko jako otevřená ekonomika musí co nejaktivněji podporovat české podnikatele v zahraničí. Rekonstrukční balíček je postaven na poskytování bezplatných služeb, primárně s využitím kapacit našich ambasád, konzulátů, a tak dále, zkrátka celé naší zahraniční sítě a s minimálními dodatečnými náklady,“ řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Rekonstrukční balíček MZV využívá již existujících nástrojů podpory českých firem, ať už se jedná o posílení individuálních cílených služeb, informačního servisu pro podnikatele či Společného nástroje financování ekonomické diplomacie. Důraz je kladen na zvýšení podpory přímo v zahraničí a její větší flexibilitu.

Meziresortní Společný nástroj umožňuje koordinované plánování outgoingových a incomingových podnikatelských misí. Rekonstrukční balíček do nástroje vnáší možnost pružnějších reakcí na potřeby podnikatelů a možnost efektivně prezentovat a podporovat odvětví, která jsou krizí nejvíce zasažena (včetně cestovního ruchu), formou cílených služeb a identifikací příležitostí v zahraničí, nyní i v online podobě. „Do karet nám hraje kvalita českých výrobků i schopnost reagovat na potřeby klientů,“ dodal šéf české diplomacie.

Jedná se o společnou aktivitu rezortů, agentur a hlavních podnikatelských svazů a asociací (Hospodářská komora ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR). Do spolupráce jsou prostřednictvím společných aktivit MZV, podnikatelských svazů a asociací také co nejvíce zapojeny kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL